Перед законом відповідатимуть 19 організаторів окупаційного псевдореферендуму на Луганщині, їм загрожує до 10 років позбавленя волі

За матеріалами СБУ перед законом відповідатимуть 19 організаторів окупаційного псевдореферендуму на в Луганській області. Про це повідомило 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях в м. Сєвєродонецьк у Facebook 6 жовтня.

"Оперативники та слідчі СБУ встановили особи та зібрали доказову базу стосовно ще 19 ворожих пособників, які сприяли окупації Луганської області через організацію незаконного "референдуму". Повідомлення про підозру у вчиненні злочинів проти національної безпеки отримали дванадцять "голів" та "членів виборчих комісій", які провели  незаконний "референдум" у Новопскові, Марківці та в селищі Плахо-Петрівка Сватівського району", - сказано в повідомленні. 

Зазначається, що вони добровільно погодилися обійняти ці посади. У вересні 2022 року правопорушники провели організаційну роботу із формування списків виборців та видачі бюлетенів, складання протоколів голосування тощо. Крім того, вони надавали вказівки іншим членам "комісій" з питань проведення фейкового "плебісциту". 

Зловмисникам інкримінується вчинення злочинів, передбачених такими статтями Кримінального кодексу України:

- ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);

- ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність).

Обвинувальні матеріали щодо ще сімох організаторів окупаційного "референдуму" у Кремінній, Сєвєродонецьку, Лисичанську, селах Новоселівське та Куземівка на Сватівщині вже перебувають на розгляді в судах. Зловмисникам загрожує до 10 років позбавлення волі та конфіскація майна.

Раніше повідомлялось, що п'ять працівників Старобільського СІЗО отримали підозру в державній зраді.

Статті

Країна
17.10.2024
10:00

Агросектор України: мінна загроза

Ще у 2014 р. Уакраїна увійшла до п'ятірки країн з найбільшою замінованою територією. Сусіди за рейтингом: Сирія, Афганістан, Ємен та М'янма. Після повномасштабного рашистського вторгнення у 2022 р. ми очолюємо цей сумний список.
Світ
16.10.2024
07:41

«Наші війська вже підійшли до Миргорода». Російські ЗМІ про Україну

Ніхто не гарантує, що всі країни єдиним фронтом стануть на захист члена НАТО... Для самого альянсу немає жодної причини включати в себе Україну. Він і так користується нею як своїм плацдармом, не несучи при цьому жодної відповідальності.
Країна
15.10.2024
10:54

Друга річниця "повернення Донбасу додому": фестиваль міфів

Сама ідея апелювати до історії, говорячи про належність території до державних утворень, межі яких постійно змінювалися, – у сучасному світі виглядає дивно.
Всі статті