Близько 300 дагестанців та 150 бурятів відмовилися воювати проти України - правозахисники

Близько 300 військових із Дагестану та 150 із Бурятії склали зброю та відмовилися воювати проти України. Інцидент стався ще в березні, проте про нього стало відомо тільки зараз, - повідомляє The Moscow Times з посиланням на правозахисників.

Повідомляється, що у березні, через місяць після початку бойових дій в Україні, 300 військовослужбовців із частини 63354, що дислокується у Буйнакську, самовільно, не дочекавшись звільнення, склали зброю та виїхали з України. Чоловіки служили в районі "ДНР", і як тільки вони дісталися Буйнакська, розпочали процедуру розірвання контракту.

«Військовослужбовці стверджували, що мали проблеми з обмундируванням і озброєнням, — пояснює військовий юрист із Москви, до якого звернулися контрактники. — Якщо військовослужбовець відсутній за місцем служби більше 10 днів, то до нього може застосовуватися кримінальна відповідальність, і зараз у справі розбирається військова прокуратура».

Як зізнався правозахисник, деякі з "відмовників" повернулися з обмороженими кінцівками, кілька людей через це залишилися інвалідами, оскільки довелося "зрізати почорніле м'ясо". Він підтверджує, що військовослужбовці зіштовхнулися із проблемами з обмундируванням, забезпеченням, а «зброя траплялася несправна».

Про схожий випадок повідомив фонд «Вільна Бурятія». 150 контрактників із 5-ї окремої гвардійської танкової бригади військової частини №46108 написали рапорти про відмову від участі у війні в Україні. Чоловіки не отримували відпусток з того часу, як поїхали на навчання до Білорусі у січні 2022 року. Вони скаржилися на моральне виснаження та погане постачання.

Після звернення їхніх дружин до глави республіки контрактників, які прямували додому, повернули до "ЛНР", де вони зіткнулися з розглядом та погрозами порушення кримінальних справ. Однак через широку розголосу військових все ж таки звільнили і повернули додому 9 липня.

Як стверджує голова фонду «Вільна Бурятія» Олександра Гармажапова, це лише мала частина військовослужбовців із республіки, які намагаються залишити зону бойових дій, але стикаються із залякуванням. Їй відомо приблизно 500 випадків із бурятами, які не знають, як звільнитися.

Правозахисники фіксують масові відмови військовослужбовців брати участь в українському конфлікті. Вони стикаються з погрозами та тиском з боку керівництва, - йдеться у повідомленні.

Статті

Країна
05.07.2024
12:15

"Муніципальна няня" тепер і для ВПО: особливості програми

Тепер у всіх тих батьків, які переїхали з постраждалих громад і самі виховують дітей, без підтримки рідних і близьких, є можливість отримати гроші від держави на фінансування послуг няні
Країна
04.07.2024
10:23

Земельна реформа, рейдери, війна і не тільки… Про що не мовчать фермери прифронтової Дніпропетровщини

Що насторожує в цій реформі? Під час війни можливість концентрувати в одних руках до 10 тис гектарів землі – погана історія. Уявіть, що аграрій скупить ці 10 тисяч в одній громаді. Це породжує монополію, монополія –  корупцію.
Країна
03.07.2024
13:57

Економіка: зростання всупереч війні

Українська економіка збереже позитивну динаміку цього року всупереч усім викликам повномасштабної війни. Такого обнадійливого висновку дійшли експерти Світового банку (СБ), аналізуючи підсумки перших 5 місяців.
Всі статті