Оголошено в розшук двох організаторок "референдуму" з Луганської області - "парламентарку ЛНР" та підприємицю

СБУ завершила досудове розслідування у справах двох ворожих поплічниць, які взяли участь в організації фейкового "референдуму" у вересні 2022 року. Про це повідомило 3-є управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях в м. Сєвєродонецьк у facebook 29 серпня.

"СБУ оголосила в розшук ексдепутатку "народної ради ЛНР" та підприємицю з Луганщини, які організували псевдореферендум в інтересах окупантів. Їм загрожує до 10 років тюрми. Наразі колаборантки перебувають у розшуку за злочини проти національної безпеки України", - сказано в повідомленні.

Одна із них, будучи членом "парламенту" угруповання "ЛНР", сприяла легалізації окупаційного "плебісциту", друга безпосередньо займалась його проведенням. Йдеться про луганчанку Олену Фарахову (на фото праворуч), яка з 2014 року підтримувала російську агресію й працювала в органах окупаційного "міністерства юстиції ЛНР". Через псевдовибори 2018 року вона стала "депутаткою" так званої "народної ради ЛНР 3-го скликання". 20 вересня 2022 року за завданням кремля на позачерговому засіданні цього органу вона проголосувала за так зв. "закон о референдуме ЛНР по вопросу о вхождении в состав РФ на правах субъекта РФ". Цей "документ" рашисти використали як підставу для злочинного "референдуму" на захопленій території Луганської області. 

Також СБУ зібрала докази добровільної співпраці з ворогом підприємиці зі Старобільщини. Вона долучилась до організації фіктивного референдуму у якості "члена дільничної комісії Старобільського району ЛНР": працювала на виборчій дільниці, ходила з урною по домівках місцевих мешканців, рахувала голоси, складала протокол тощо. 

Обом зловмисницям інкримінується колабораційна діяльність та умисні дії з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією, вчинені за попередньою змовою групою осіб (ч. 5 ст. 111-1 та ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу України). 

Раніше повідомлялось, що колекцію грамот від Луганської ОВА, яку колаборант від краєзнавства Лук'яненко зібрав "при Україні", поповнила грамота від окупантів.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті