Очільники луганських пропагандистських газет "ХХІ век" и "Республика" Юров і Бальвас отримали підозру

СБУ повідомила про підозру двом луганським пропагандистам - очільникам газет "ХХІ век" та "Республика" Юрову і Бальвасу. Про це повідомило 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях у м. Сєвєродонецьк на своїй сторінці у facebook 21 травня.

"СБУ зібрала доказову базу щодо двох луганських пропагандистів, які проводять систематичну інформаційну діяльність щодо підтримки та "ідеологічного забезпечення" війни РФ проти України. Фігурантами є засновник друкованого видання "ХХІ век" Юрій Юров (на фото праворуч) та в. о. головреда газети "Республика" Олександр Бальвас (на фото ліворуч). Обидва "журналісти" обслуговують окупаційну владу від початку російської агресії", - сказано в повідомленні.  

Зазначається, що у 2015 році окупанти створили офіційний орган так званого "уряду ЛНР" - газету "Республика", та призначили Бальваса "врио главного редактора". Того ж року Юров зареєстрував в "ЛНР" свою газету "ХХІ век". Наразі обидва видання зареєстровані в російському "роскомнадзорі".

Пропагандистські "рупори" здійснювали "інформаційне супроводження окупаційного "референдуму", псевдовиборів, усіх дій агресора, спрямованих на захоплення території Луганщини та її "інтеграцію" в РФ. Під контролем окупаційної адміністрації вони ретранслюють кремлівські наративи щодо "легітимності" окупаційної влади, виправдання воєнних злочинів загарбників, дискредитації України та її Збройних сил.

Створюваний ними контент розповсюджується через телебачення, інтернет-ресурси, Телеграм-канали та соцмережі. 

СБУ повідомила пропагандистам про підозру в колабораційній діяльності за ч. 6 ст. 111-1 Кримінального кодексу України.

Їм загрожує до 12 років позбавлення волі та конфіскація майна. 

Раніше повідомлялось, що близько 20 окупаційних колаборантів-силовиків з Луанщини отримали судові вироки з початку 2023 року

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті