Німецького медика Червоного Хреста засудили в Білорусі до смертної кари за "найманство і шпигунство"

У Білорусі засудили до смертної кари німецького медика. Про це з посиланням на міністерство закордонних справ Німеччини та білоруських активістів пише "BBC" 19 липня. 

"Суд у Білорусі засудив до смертної кари німецького медика. Раніше його визнали винним у тероризмі та найманській діяльності, повідомили правозахисники. 30-річного Ріко Крігера визнали винним у шести злочинах на закритому суді в червні, йдеться в заяві однієї з провідних активістських організацій Білорусі "Вясна". Організація заявила, що тепер йому загрожує розстріл, - пише "BBC". - Що стало причиною пред'явлення звинувачень, залишається незрозумілим, і державне інформаційне агентство країни не опублікувало у своєму звіті жодних додаткових подробиць про звинувачення".

Зазначається, що Білорусь - остання країна в Європі, де досі приводиться у виконання смертна кара. Мінськ наполягає, що ця міра покарання застосовується за особливо тяжкі злочини, включно з державною зрадою.

Міністерство закордонних справ Німеччини в короткій заяві підтвердило, що громадянин країни засуджений до смертної кари в Мінську, але не назвало ім'я Крігера.

"МЗС і посольство в Мінську надають зазначеній особі консульську підтримку та інтенсивно працюють із білоруською владою в її інтересах", - заявило відомство, зазначивши, що Німеччина вважає смертну кару жорстокою і негуманною формою покарання і виступає за її скасування в усьому світі.

В організації "Вясна" повідомили, що ймовірні злочини Крігера охоплюють найманську діяльність, шпигунство, тероризм, створення екстремістського угруповання, незаконні операції з вогнепальною зброєю і вибуховими речовинами. У заяві йдеться, що це перший випадок, коли когось судили в Білорусі за найманську діяльність.

"Група, що базується в Мінську, заявила, що Крігер, який працював медиком у німецькому Червоному Хресті, перебуває під вартою з листопада 2023 року", - сказано також у повідомленні "BBC".

Частково судовий процес проходив за закритими дверима. У «Вясне» не знають, чи оскаржив Крігер свій вирок і чи набув він чинності. 

У профілі Крігера в мережі LinkedIn зазначено, що раніше він працював у службі безпеки посольства США в Берліні, а потім перейшов в охорону здоров'я, працюючи медбратом і спеціалізуючись на невідкладній медичній допомозі.

"Вясна" припускає, що звинувачення, пред'явлені Крігеру, можуть бути пов'язані з його ймовірною причетністю до полку імені Кастуся Калиновського - групи білоруських громадян, які добровільно воюють в Україні на боці Києва. Зазначається, що "BBC" не може це незалежно перевірити.

"Поки що не зрозуміло, як Крігер міг бути пов'язаний із полком Калиновського. Білоруські опозиційні ЗМІ припускали, що він міг мати відношення до "Західного" батальйону полку", - пише також "BBC". 

У повідомленні в мережі X лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська, яка живе у вигнанні в Литві, заявила, що вона "стурбована новинами".

Раніше повідомлялося, що в РФ заговорили про узаконення смертної кари, депутатка держдуми запропонувала стратити терористів із "Крокуса" в Білорусі.

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті