Німеччина розслідує "дуже серйозний" витік після публікації розмови "німецьких офіцерів" про ракети Taurus

Федеральний канцлер Олаф Шольц заявив 2 березня, що Німеччина розслідує "дуже серйозний витік". Про це повідомляє Бі-бі-сі.

Напередодні російська пропагандистка Маргарита Симонян опублікувала аудіозапис, на якому, як стверджується, генерал і кілька офіцерів Військово-повітряних сил Німеччини обговорюють параметри використання ракет Taurus, зокрема для атак по Кримському мосту.

За словами Шольца, ймовірний витік "є дуже серйозним питанням, і саме тому його зараз розслідують дуже ретельно, дуже інтенсивно і дуже швидко" (цитата за AFP).

Канцлер раніше публічно неодноразово виступав проти можливої передачі Україні далекобійних ракет Taurus, заявляючи, що це може втягнути країну у війну з РФ.

Згідно з публікаціями газет Spiegel і Bild, аудіозапис, імовірно, є справжнім.

Spiegel також пише, що Міноборони Німеччини стурбоване інцидентом, оскільки "не виключено, що було перехоплено й іншу внутрішню інформацію". За даними газети, бесіда офіцерів відбувалася не захищеною лінією зв'язку, а через незашифровану платформу WebEx.

Експерти вважають, що час публікації було обрано невипадково.

"Минулого тижня канцлер виключив передачу [TAURUS Україні], але причини його відмови були спростовані експертами протягом доби, [Росії] хотілося б, щоб він утримався від зеленого світла щодо цього рішення", - цитує DW експерта з оборони Марі-Агнес Штрак-Ціммерман.

Як повідомлялося, члени британського Кабміну в приватному порядку закликали Німеччину передати Україні ракети Taurus і запропонували варіант.

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті