Накладено арешт на товарні знаки офшорної компанії російського олігарха на суму понад 2 млрд грн

Арештовано товарні знаки офшорної компанії російського олігарха на суму понад 2 млрд грн. Про це повідомляється на сайті Офісу генпрокурора України 6 жовтня.

Назви компанії прокуратура не вказує, хоча, за даними джерел "Економічної правди", йдеться про "Альфа-груп".

"За клопотанням прокурорів Офісу Генерального прокурора накладено арешт на товарні знаки загальною вартістю понад 2 млрд грн, які використовувались українським банком під час виведення активів за межі України", – сказано в повідомленні.

Уточнюється, що кінцевим бенефіціаром банку, який входить в п’ятірку найбільших за розміром власного капіталу, є російський олігарх.

Підкреслюється, що група осіб, яка контролює діяльність кіпрських компаній та приватного банку в Україні, заздалегідь розробила план виведення активів банку під виглядом виплати роялті за використання торгових знаків.

"Ці знаки раніше належали материнському банку в РФ, а у 2021 році були переоформлені на кіпрського нерезидента, – йдеться в повідомленні. – Це було зроблено заради можливості застосування умов пільгового оподаткування та уникнення подвійного оподаткування".

Зазначається, що поки торгові знаки належали приватному банку РФ, ставка роялті складала 13,4 тис доларів США, й за три роки їх використання українським банком на адресу власника роялті – російського банку сплачено 1,4 млн грн.

Уточнюється, що після переоформлення прав на ці самі торгівельні знаки на кіпрського нерезидента сума винагороди материнському банку РФ склала 68,9 млн грн, а величина ставки роялті для їх використання підконтрольним банком в Україні збільшилася в понад 1200 разів – до 16,4 млн доларів США.

Підкреслюється, що менше ніж за рік використання цих знаків приватним банком в Україні на адресу кіпрського нерезидента сплачено більше 248 млн грн.

"При цьому задіяні банки та компанія-нерезидент пов’язані між собою єдиними бенефіціарними власниками, яким підконтрольні їх службові особи", – сказано в повідомленні.

Повідомляється, що за цим фактом колишнім голові та виконувачу обов’язків голови правління приватного банку в Україні повідомлено про підозру, їм інкриміновано умисне ухилення від сплати податку з доходу нерезидента на загальну суму 18,3 млн грн (ч.ч. 2, 3 ст. 212 КК України).

Раніше повідомлялось, що в Україні заарештували майно ексдепутата Держдуми РФ на мільярд гривень.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті