На ЗАЕС потрібно організувати миротворчу місію під егідою ЄС та ООН – Шмигаль

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив про необхідність відправки на Запорізьку атомну електростанцію миротворчої місії під егідою Європейського Союзу й ООН для забезпечення повної демілітаризації ЗАЕС та 30-кілометрової зони. Про це він сказав 4 вересня на брифінгу в Берліні, -  повідомляє  Укрінформ.

"Проінформував німецьких колег про ситуацію в Україні на лінії фронту, про ситуацію на Запорізькій АЕС. Звичайно, ми очікуємо, що та місія МАГАТЕ, яка була на станція, буде мати наслідки, ми говорили про те, що необхідно організовувати наступну місію - миротворчу місію під егідою Європейського Союзу, під егідою ООН, яка забезпечить повну демілітаризацію ЗАЕС, яка забезпечить демілітаризацію 30-кілометрової зони навколо", - розповів Шмигаль за результатами зустріч з представниками німецького політикуму.

Глава уряду також проінформував, що нині Україна отримала спроможність експортувати в Європу 400 мегават електроенергії, тоді як раніше ця цифра становили 250 мегават. 

За його словами, якщо ЗАЕС буде в безпеці й повноцінно працюватиме, Україна матиме потенціал для допомоги європейським партнерам, проте у разі безпекових чи інших ризиків, держава працюватиме перш за все над забезпеченням над енергоресурсами внутрішнього українського споживача.

Як повідомлялося, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль перебуває із робочим візитом у Німеччині, де вже зустрівся з зустріч із Федеральним канцлером Олафом Шольцом і Президентом Франком-Вальтером Штайнмаєром.

Місія МАГАТЕ відвідала ЗАЕС 1 вересня. Того ж дня більша частина делегації залишила захоплений росією об'єкт. Шість експертів МАГАТЕ залишилися на Запорізькій АЕС, а надалі агентство планує забезпечити постійну присутність на станції двох своїх представників.

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію.

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті