На сході України осідає пил з Каспію, у Києві його очікують 1-2 жовтня

Пил з Каспійської низовини (РФ і Казахстан) проникне на територію Києва й Київської області у вівторок і середу 1-2 жовтня, наразі його осідання фіксують у східних регіонах країни. Про це повідомляє у Телеграм Український гідрометцентр.

"У Каспійській низовині станом на ранок сьогодні (30 вересня) спостерігається пилова буря й високе запилення повітря. Оскільки вітер зараз переносить повітря з того регіону, тобто з південного сходу, то піднятий у Каспії пил у вигляді найдрібніших його частинок переноситься в Україну у верхніх шарах атмосфери. Цей дрібний пил осідає в Україні в Полтавській, Дніпропетровській, Сумській, Харківській, Запорізькій, Донецькій, Луганській областях. Невелика кількість потрапляє також на територію Черкаської та Кіровоградської областей", - йдеться в повідомленні.

Погіршує ситуацію місцева сухість земної поверхні, додаючи до запилення місцеві порошинки та часточки ґрунту, що здіймає вітер. Пил потраплятиме в Україну хвилями, тобто покращення чергуватимуться з погіршенням видимості та якості повітря.

"На територію Київщини пил потрапить 1 та 2 жовтня, але його кількість буде вже меншою. Утім, для Київщини, Чернігівщини та Сумщини якість повітря може погіршуватися ще й через переміщення оксиду вуглецю із задимленням, що пошириться з-за меж України з північного сходу 1 жовтня", - розповіли в Укргідрометцентрі.

Як зазначається, ситуація утримається, попередньо, до п'ятниці, коли напрямок вітру в Україні зміниться на південний і західний.

Нагадаємо, на Київщині оголошено надзвичайний рівень пожежної небезпеки на 1-3 жовтня. 

 

Статті

Світ
30.09.2024
16:00

“Білий дім зважив на побоювання американської розвідки”. Західні медіа про Україну

Неприязнь Трампа контрастувала з обіцянками підтримки, які Зеленський отримав від президента Байдена і віце-президентки Камали Гарріс.
Донбас
29.09.2024
20:12

«Ми вчимося видобувати вугілля з нуля». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу лякали обивателів смартфонами відомих фірм і пропагандою «європейських цінностей», яка чатує на них у сервісах VPN. Донецькі та луганські чиновники прогнозували небувалий розквіт вугільної промисловості, яку...
Світ
26.09.2024
22:00

Російський метал у Європі: "історична помилка" Брюсселя

Європейський санкційний «паркан» щодо російської металопродукції виглядає як діряве решето. Цинізм у тому, що дірки у "паркані" передбачливо зробили самі єврочиновники.
Всі статті