На переговорах у Стамбулі "зернової угоди" не продовжено. Переговори будуть поновлені

Дводенні переговори в Стамбулі на рівні заступників міністрів про "зернову угоду" завершилися без її продовження, сторони домовилися продовжити переговори. Про це повідомляє Бі-бі-сі.

Міністерство оборони Туреччини оголосило вдень 11 травня, що за підсумками дводенної зустрічі сторони домовилися продовжити переговори "на технічному рівні в чотиристоронньому форматі".

Термін дії "зернової угоди", що дала змогу розблокувати чорноморські порти України для експорту української сільгосппродукції, закінчується 18 травня. Її продовженню поки що опирається росія, яка і заблокувала українські порти торік, розв'язавши війну.

"Звучали різні пропозиції, але ми виходимо з того, що була пропозиція про продовження на 60 днів, термін дії закінчується 18 травня. Роботи і контакти зараз тривають. Проте всі інші терміни і побажання сторін можуть тільки розглядатися. Але в піку або всупереч нашим інтересам ми діяти не збираємося", - сказав журналістам заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Вершинін після закінчення переговорів у Стамбулі.

Український віцепрем'єр Олександр Кубраков після переговорів написав у фейсбуці, що за пропозицією ООН і Туреччини як учасників угоди, переговори буде продовжено онлайн.

Кубраков нагадав, що Україна пропонує продовжити дію "зернової угоди" на більший термін.

"Але перш за все потрібно відновити реєстрацію вхідного флоту і проведення інспекцій без штучних затримок і відповідно до процедур Спільного координаційного центру", - написав Кубраков.

Міністерство оборони Туреччини у пресрелізі за підсумками стамбульської зустрічі оголосило, що сторони "продемонстрували позитивний підхід" до ідеї повернення турецьких суден, які застрягли в українських портах через війну, і погодилися, що евакуація цих суден може стати зразком і для евакуації суден з інших країн.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті