На кінофестивалі "Ukraina! Festiwal Filmowy" оголосили лауреатів: відзнаки отримали і фільми, дотичні до війни

Український фільм  "Ля Палісіада" Філіпа Сотниченка отримав гран-прі на  восьмому кінофестивалі "Ukraina! Festiwal Filmowy", який 24 жовтня завершився у Варшаві. 

Також нагороду за операторську роботу в категорії "Художній фільм" отримав оператор "Ля Палісіади" Володимир Усик.

У номінації "Найкращий документальний фільм" жірі відзначило – стрічку "Звідки куди" польського режисера Мачеки Хамели, події якої розгортаються на початку повномасштабного вторгнення під час евакуації цивільного населення.  Також "Звідки куди" отримав нагороду "Вибір глядачів" у категорії документальних фільмів. Художнім фаворитом публіки стала комедійна драма "Люксембург, Люксембург" Антоніо Лукіча.

Найкращим короткометражним фільмом став "День вчителя" Олексія Пасічника.

Ураїнська стрічка режисерки Ірини Цілик "Я і Фелікс"/"Rock. Paper. Grenade"  отримала спеціальна відзнаку.

Також відзнаку "За чутливий портрет покоління, що виросло в тіні війни" отримав фільм "Ми не зникнемо" режисерки Аліси Коваленко.

Відзнаку отипала стрічка "Маріуполь. Сто ночей" режисерки Софії Мельник - "За показ драми війни з точки зору дитини у цікавій та зворушливій формі".

Найкращі акторки: Ірма Вітовська та Карина Химчук.

Найкращий художній фільм за версією глядачів: "Люксембург. Люксембург".

Найкращий документальний фільм за версією глядачів: "Звідки куди" Мачеки Хамели.

Фестиваль започаткували 2016 року, щоб популяризувати український кінематограф на території Польщі. Кінофестиваль проходив цьогоріч 18-24 жовтня, на якому показали понад 60 стрічок, серед яких нові ігрові, документальні, короткометражні та анімаційні стрічки, а також найкращі фільми-переможці фестивалів, які були зняті в Україні за останні роки. Побачити фестивальні стрічки з жовтня по грудень глядачі зможуть в інших польських містах, таких як Вроцлав, Краків, Познань, Ополе, Гданськ, Глівіце, Плоцьк, Гожyв-Великопольський та інших містах  та онлайн з 27 жовтня по 12 листопада 2023 року на платформі vod.warszawa.pl.

Статті

Донбас
27.10.2024
17:39

«На Запоріжжі бували випадки, що в одному селі води не попросиш у бабусі, а в іншому - дідусь наводить на нас артилерію». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня інформаційні канали окупованого Донбасу вдавали з себе дорослих журналістів і намагалися детально розповідати про саміт БРІКС у Казані та аналізувати його підсумки. Виходило не дуже, тому що, якраз, про підсумки навіть російські...
Країна
26.10.2024
09:00

Мобілізація: економічне бронювання чи нові посилення?

Ще на початку серпня народні депутати говорили, що темпи мобілізації задовольняють найвище військове керівництво України. Але за два місяці ситуація різко змінилася.
Країна
25.10.2024
10:49

Медреформа в дії. Досвід Запоріжжя

Величезна кількість лікарів, медичних співробітників виїхали з тимчасово окупованих територій і розселилися в Запоріжжі. Величезна користь діяльності релоковних медцентрів...
Всі статті