На Донеччині за п’ять місяців СБУ виявила 32 ворожих інформаторів

У Донецькій області за п’ять місяців 2024 року СБУ виявила 32 інформаторів, всі вони отримали підозри. Про це на брифінгу сказала керівниця пресслужби ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях Галина Прищепа, - повідомляє Укрінформ.

«За перші п'ять місяців цього року співробітники нашого управління виявили та затримали 32 інформаторів», - сказала Прищепа.

За її словами, зокрема у ході контрдиверсійних заходів затриманий ворожий інформатор, який відслідковував позиції ЗСУ у прифронтовій Красногорівці.

«Завдання збирати розвідінформацію зловмисник отримав від бойовика Третього окремого батальйону територіальної оборони російських окупаційних військ, які намагаються захопити місто. За вказівкою окупанта фігурант мав виявити й передати їм точні локації підрозділів Сил оборони на Мар'їнському напрямку. Також ворога дуже цікавили артилерійські позиції ЗСУ, точні місця розташування операторів безпілотних літальних апаратів і важкого озброєння українських оборонців Красногорівки», - пояснила Прищепа.

За її словами, отримані від цього інформатора відомості загарбники використовували для завдання бомбових, артилерійських та мінометних ударів по об'єктах критичної цивільної інфраструктури, а також для проведення наступальних дій.

«Втім, цього інформатора було вчасно викрито та затримано. За матеріалами досудового розслідування стало відомо, що поплічником агресора є місцевий житель. Він був ідеологічним прихильником кремлівського режиму і на початку 2024 року погодився працювати на окупантів, які дистанційно вийшли на нього», - додала представниця СБУ.

Вона зазначила, що для комунікації загарбники використовували месенджери, де, дотримуючись правил конспірації, було задокументовано, що для збору розвідданих зловмисник пішки обходив місцевість і приховано здійснював фотозйомку навколишньої території. Також він власноруч малював карти, звітував про наслідки ворожих обстрілів та корегував вогонь по місту.

Слідчі Служби безпеки повідомили зловмиснику про підозру за ч. 2 ст. 111 ККУ (державна зрада, скоєна в умовах воєнного стану), йому може загрожувати довічне ув'язнення.

Ще одним інформатором, за словами Прищепи, був житель Краматорська, який так само чекав «руській мір» і ховався від мобілізації в селах на Донеччині. Паралельно він розвідував місця розташування особового складу та техніки ЗСУ, пересилав зібрані відомості через одну з соцмереж представникам війська агресора. Агент підтверджував надану інформацію картами місцевості та детальними поясненнями.

Слідчі СБУ задокументували, що цей фігурант передав ворогу дані про п'ять місць дислокації підрозділів українських захисників поблизу Краматорська та в Покровському районі на Донеччині. Крім того, він корегував влучність ракетних ударів загарбників по позиціях ЗСУ в регіоні.

У затриманого вилучено комп'ютерну техніку з доказами підривної діяльності.

«Йому повідомлено про підозру у несанкціонованому поширенні інформаціі про направлення, переміщення і рух Збройних сил України та військових формувань, яке було вчинено в умовах воєнного стану», - зауважила Прищепа.

Раніше повідомлялося, що у Донецькій області у 2023 році виявили 74 ворожих інформаторів.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті