МОЗ хоче реформувати МСЕК. Розпочалися консультації з громадськістю

В Україні буде реформа МСЕК, а Міністерство охорони здоров’я вже розробило відповідний законопроєкт і почало консультації з громадськістю. Про це повідомляє Громадське радіо.

Розроблений законопроєкт вносить зміни до 27 законів та кодексів. Реформа МСЕК, зокрема, передбачає навіть зміну назви експертизи. Замість медико-соціальної експертизи буде новий процес — оцінювання повсякденного функціонування людини,  

Сам процес медико-соціальної експертизи також хочуть змінити. Зокрема, під час розробки пакета змін було запропоновано перенести експертизу в кластерні й надкластерні лікарні, що забезпечить доступність проходження для людини та поліпшить кадровий компонент комісій.

«Особливу увагу приділено цифровізації МСЕК при проходженні експертизи. Обов’язковість використання ЕСОЗ [електронної системи охорони здоров’я] для прийняття рішень — один з антикорупційних запобіжників. Це дозволить зробити процес прозорішим і таким, що базується на вже наявних історичних медичних даних», — зазначають у МОЗ.

Загалом реформа МСЕК передбачає такі зміни:

проводити експертизу в кластерних та надкластерних лікарнях, де на місці є всі необхідні спеціалісти й можливість проводити додаткові обстеження;

направлення на експертизу відбуватиметься на підставі чітких критеріїв, з підтвердженням їх через електронну систему охорони здоров’я;

передбачено запровадження електронного направлення для проходження експертизи;

сімейний або лікуючий лікар зможуть направляти на експертизу самостійно, без залучення лікарсько-консультативної комісії.

«Зміни не стосуватимуться статусу особи з інвалідністю з визначенням відповідної групи (процес встановлення інвалідності здійснюватиметься комісіями паралельно з проведенням нової експертизи), не змінюють соціальних гарантій для осіб з інвалідністю та процес проведення медико-соціальної експертизи для дітей», — додали в МОЗ.

Міністерство охорони здоров’я отримало понад 3 тисячі скарг на роботу медико-соціальних експертних комісій. Про це в етері телемарафону розповів міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

«Ми маємо десь понад 3 тисячі скарг на роботу МСЕК, ми їх ранжуємо і одразу в ті ж МСЕКи направляємо перевірки для того, щоб подивитися, чи скарги підтверджуються чи ні», — повідомив урядовець.

Він закликав громадян телефонувати на гарячі лінії при виявленні порушень в роботі МСЕК.

«По Хмельницькій, наприклад, МСЕК відразу за результатами скарг було направлена перевірка і було інформування голови обласної адміністрації, щоб працювали з центральним обласним МСЕКом, бо ми бачимо, там були проблеми. От пропрацювали, результат всі бачили минулого тижня», — додав міністр.

За останні дні стало відомо про кілька випадків затримань керівників МСЕК та участь очільників та працівників комісій у допомозі військовозобов’язаним ухилятися від служби. Найгучніший випадок стався 4 жовтня, коли ДБР викрило керівницю Хмельницької МСЕК Тетяну Крупу та її сина Олександра на незаконному збагаченні. Під час проведення обшуків Тетяна Крупа намагалась позбутися частини грошей, викинувши через вікно дві сумки з пів мільйоном доларів США.

Тетяна Крупа також є депутаткою Хмельницької облради від партії «Слуга народу», а її син очолює обласне управління Пенсійного фонду.

Під час обшуків у жінки знайшли 6 млн доларів готівкою. Водночас уся родина голови Хмельницької МСЕК — держслужбовці, які ніколи не мали бізнесу. Правоохоронці підозрюють Крупу в тому, що вона допомагала чоловікам призовного віку ухилятися від служби.

7 жовтня суд арештував Тетяну Крупу з правом вийти під заставу в сумі 500 млн грн. На тлі цього скандалу на Хмельниччині перевірять роботу всіх МСЕК. Невдовзі про подібні випадки надійшла інформація з Київщини, Харкова та Рівного.

Статті

Країна
15.10.2024
10:54

Друга річниця "повернення Донбасу додому": фестиваль міфів

Сама ідея апелювати до історії, говорячи про належність території до державних утворень, межі яких постійно змінювалися, – у сучасному світі виглядає дивно.
Донбас
13.10.2024
18:11

У Луганську Путін дякував кожному, хто кидав папірець в урну. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Очікувано минулого тижня найважливішою темою ЗМІ окупованого Донбасу став день народження російського диктатора Путіна. Своєрідний старт цунамі привітань від місцевих колабораціоністів усіх мастей дав спікер Кремля Дмитро Пєсков. «Президент... не...
Луганськ
12.10.2024
09:00

Територія відсутня, а бюджет є: яким чином контролюються бюджетні витрати Луганської області

"Оскільки військові адміністрації здебільшого закуповують необхідні розхідні матеріали, то великих закупівель, які потенційно можуть викликати суспільний інтерес, практично немає".
Всі статті