Москва відправила на війну проти України понад 26 тисяч найманців у 2024 році

Москва за рік відправила на війну проти України понад 26 тисяч найманців, яких оформляли як комунальників і бюджетників. Про це йдеться в розслідуванні "Верстки".

"У Москві понад 26 тисяч осіб за останній рік підписали контракт і вирушили на війну в Україну, після підвищення виплат потік добровольців зріс утричі", - пише видання.

Від джерела в столичній мерії журналісти отримали дані щоденної статистики Єдиного пункту добору на військову службу із середини літа 2023 року до початку серпня 2024 року. З'ясувалося, що попри заяви влади інтерес до контрактів падав протягом усього року. Наприклад, у серпні 2023 року брати участь у війні зголосилися понад 3 тисячі осіб, а в червні 2024 року кількість добровольців ледь перевалила за тисячу.

Інтерес до контактів змінило підвищення виплат для новобранців: Собянін наприкінці липня пообіцяв нараховувати всім новоспеченим контрактникам по 1,9 млн рублів. Відразу після цього кількість охочих виїхати на війну різко зросла.

Проте більшість московських контрактників насправді жителі інших російських регіонів та іноземці.

Усіх охочих укласти контакт відправляють на війну під виглядом представників бюджетних установ: "Мосліфта", "Мосгазу", "Мосводоканалу", "Мосметро" і "Автомобільних доріг" Москви.

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті