Молдова не дозволила ізраїльським паломникам проїзд своєю територією до України

Переговори з молдовською владою щодо проїзду ізраїльських прочан до України територією Молдови тривали кілька місяців, проте завершилися безрезультатно. Про це заявив Леві Іцхак Гвірц з організації "Іхуд Бреслев" в Умані (Черкаська обл.). повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За його словами, відмова Кишинева позначається на близько 15 тис. пасажирах чартерних рейсів, близько половини з 30 тис. паломників, які хотіли б поїхати до Умані цього року.

Як повідомляють молдавські ЗМІ, туристичні компанії Ізраїлю вже повертають гроші за квитки прочанам, які збиралися летіти до Кишинева, а потім уже добиратися до Умані. Вони розглядають можливість організації поїздок до України через аеропорти Румунії та Польщі.

Наприкінці серпня ізраїльські ЗМІ повідомляли, що Ізраїль готовий виплатити Молдові 700 тис. шекелів ($191,3 тис.), щоб компенсувати витрати за додаткові заходи безпеки та посилену охорону в кишинівському аеропорту у зв'язку з приїздом прочан 2023 року й дістати згоду Кишинева на проїзд через свою територію прочан цього року. Ізраїль своєчасно не погасив перед Молдовою цих витрат.

У серпні 2023 року очільник МЗС Ізраїлю відвідав Кишинів з офіційним візитом, однією із заявлених цілей якого була підготовка паломництва з Ізраїлю до України транзитом через Молдову. Сторони домовилися, зокрема, про відновлення прямого авіасполучення. Тоді ж Кишинів домагався екстрадиції олігарха-втікача Ілана Шор, який був засуджений на 15 років у справі про крадіжку грошей з молдовських банків. Однак Ізраїль так і не видав Шора, а в лютому 2024 року дозволив йому полишити країну і влаштуватися в Москві.

У вересні 2023 року понад 35 тис. паломників відвідали Умань. З них близько 30 тис. прибули в Україну через Молдову

Щорічно десятки тисяч євреїв, які сповідують одну з течій іудаїзму - хасидизм, здійснюють прощу до Умані, де розташована могила засновника брацлавського хасидизму цадика Нахмана, який жив наприкінці XVIII - початку XIX століття. Паломництво приурочене до святкування єврейського нового року Рош га-Шана, який цього року відзначають із 2 до 4 жовтня. Хасиди вважають, що якщо вони зустрінуть Рош га-Шана біля могили цадика Нахмана, то наступний рік буде дуже щасливим для них.

Нагадаємо, минулого року до Умані на Черкащині на святкування Рош га-Шана прибуло близько 35 тисяч паломників-хасидів, заходи відбулися без надзвичайних подій.

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті