Мінреінтеграції розглядає пропозиції Луганської ОДА щодо вирішення проблем луганського бізнесу

Підприємці з реєстрацією в податкових органах Луганщини стикаються з низкою перешкод через окупацію території, і Луганська ОДА подала до Мінреінтеграції свої пропозиції щодо вирішення проблеми, наразі вони перебувать на розгляді. Про це "ОстроВу" повідомив директор Департаменту економіки Луганської ОДА Ігор Куденко.

"Обмеження діяльності для підприємств, зареєстрованих на тимчасово окупованій території, визначаються нормативними документами Мінфіну та НБУ. Наразі відбувається активний діалог з вирішення цих питань. Пропозиції Луганської ОДА просто зараз розглядаються Мінреінтеграції", - повідомив Куденко.

Він зазначив, що бізнес з реєстрацією в луганських податкових органах через практично повну окупацію області стикнувся з трьома основними проблемами. Перша - це врегулювання кредитної заборгованості, яка виникла внаслідок тимчасової окупації області до повномасштабного вторгнення. Друга - адміністративний тиск з боку установ, організацій, місцевої влади приймаючих громад щодо зміни податкової реєстрації з Луганської області до приймаючою громади. І третя - відмова підприємств, установ та організацій укладати договори з бізнесом, який зберіг податкову реєстрацію у Луганській області (про це "ОстроВа" писав в інтерв'ю з начальником Луганської ОВА Артемом Лисогором у червні поточного року).

"Слід зазначити, що жодна з цих проблем не може бути вирішена виключно в межах повноважень обласної державної адміністрації, адже це потребує внесення змін до низки державних політик, постанов, законів та навіть кодексів. Такі зміни можуть вноситися лише центральними органами виконавчої влади або законодавцями. Тим не менш, спільними зусиллями бізнес-спільноти, органів місцевої влади, органів місцевого самоврядування та за підтримки Мінреінтеграції було вирішено проблему урегулювання кредитної заборгованості", - підкреслює Куденко.

За його словами, за всіма порушеними питаннями обласна державна адміністрація неодноразово зверталася до центральних органів виконавчої влади з пропозиціями, надавала майданчики для прямого спілкування представників бізнесу з представниками профільних міністерств, проводила зустрічі з представниками найбільших державних банків.

Якщо проблему кредитного тиску вдалось вирішити, що, як каже Куденко, щодо другого та третього проблемних питань ситуація значно складніша.

"Для їх вирішення з минулого року ведеться активне спілкування та листування за участі представників бізнесу, представників ОДА, Мінреінтеграції, Мінюсту, Мінекономіки, Мінфіну, Державної податкової служби, НБУ. З одного боку, вже є відповідні роз’яснення Мінюсту та Мінреінтеграції, у яких зазначено, що законом "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" не визначена можливість застосування обмежень, передбачених цим законом, до суб’єктів господарювання, які мають податкову реєстрацію на територіях тимчасово окупованих після 24.02.2024 року. З іншого боку, обмеження діяльності для підприємств, зареєстрованих на тимчасово окупованих територіях, визначаються нормативними документами Мінфіну та НБУ", - розповів директор Департаменту економіки Луганської ОДА.

Він підкреслив, що з цих питань ведеться активний діалог, Луганська ОДА висунула пропозиції щодо "приведення до спільного знаменника" нормативних актів, і наразі ці пропозиції розглядаються в Мінреінтеграції.

Як зазначав Артем Лисогор, пропонується врегулювати проблему новою постановою Кабміну.

Раніше "ОстроВ" писав про роботу фармацевтичної компанії ТОВ "Науково-виробнича фірма "Мікрохім", релокованої з Рубіжного Луганської області в Київ.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті