Мандрівний культурний шелтер від Луганської обласної бібліотеки вперше відбувся в Кропивницькому

Мандрівний триденний культурно-мистецький шелтер від проєкту "Мандрівний Старобільськ: пересувний культурний шелтер для ВПО Луганщини і місцевих спільнот" відбувся в Кропивницькому. Цей захід, організований колективом Луганської обласної універсальної наукової бібліотеки (ЛОУНБ), проходив у Кіровоградській обласній бібліотеці для юнацтва 16 - 18 жовтня, повідомила журналістка "ОстроВа" з місця події.

"Наш шелтер - це події у шістьох різних форматах. Активності містять антилекцію про сучасну українську літературу "Українські письменники в пікселі", публічну дискусію "Містяни і нові мешканці: як ми єднаємося?" і відкриття фотовиставки "Мандрівний Старобільськ" з літературно-музичним квартирником, арттоком і творчою майстернею", - повідомила заступниця директорки ЛОУНБ Анастасія Літашова.

У числі подій від культурного шелтера "Мандрівний Старобільськ", зокрема, відбулася дискусія "Містяни і нові мешканці: як ми єднаємося?" за участі Валерії Долгоєр, юристки правозахисного напряму Благодійного фонду "Схід SOS", й Олександра Кашлакова, голови громадської організації "Слов’янський культурний центр "Задзеркалля". Йшлося про те, як змінилася взаємодія місцевої громади та переселенців у порівнянні з 2022 і 2023 роками, якого значення набуло поняття ВПО, чому воно не подобається новим містянам, чи впоралися зі своєю функцією хаби, коворкінги і ресурсні центри, а також навколо яких ініціатив, проєктів і форматів переселенці й місцеві мешканці єднаютться зараз. 

В останній день шелтера відбулись фотовиставка "Мандрівний Старобільськ", поетично-музичний квартирник, артток та творча майстерня. На виставці була представлена серія світлин від п’ятьох фотомитців Луганщини: Олександра Букреєва, Денис Черв'яка, Олександра Марченка, Дениса Каркачова і Миколи Моложона. На поетично-музичному квартирнику музиканти, виконавці та поети з Луганської й Кіровоградської областей співали авторські пісні, читали власну поезію й влаштовували музично-поетичні перфоманси.

За словами організаторів шелтера, "Мандрівний Старобільськ" задуманий як концептуальне місце, мета якого - об’єднати внутрішньо переміщених осіб з місцевою громадою у зрозумілих живих форматах для обміну досвідом, думками, творчими ідеями та створення спільного культурного дозвілля. Планується, що локаціями для реалізації проєкту після Кропивницького стануть Нововолинськ Волинської області, Ярмолинці Хмельницької області, Чортків Тернопільської області й Київ.

Раніше повідомлялось, що луганські бібліотекарки поновлюють у Черкасах старобільську традицію "тихих вечірок": почали з виготовлення 3D масок.

Статті

Донбас
20.10.2024
18:24

Воювати в Україну приїжджають злочинці, жебраки та душевнохворі. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу захлинаючись від захвату цитували чергові заяви Путіна. Кожна з них сама по собі виглядала цілком серйозно, але під час спроби скласти їх у єдину картинку чітко було видно відсутність логіки в оратора та...
Луганськ
19.10.2024
12:35

Сука-любов. Луганський щоденник

Таких подружок-розлученок, як вона – у кожній гарячій точці. Дешевше, ніж платити повіям. Винайняв квартиру, наобіцяв всякого, подарував щось, зробив широкий жест. Жінка далі вигадає сама. Їй потрібні легенди, віра у щось, а йому випити і секс.
Донецьк
18.10.2024
11:40

Можливості, які втрачені через війну. Як у Донецькій області відбувається земельна реформа

Попри наближення лінії фронту місцеві аграрії зібрали врожай та, навіть, посіяли озимі на тих ділянках, де це було можливо і в значно меншій кількості. Проте ворог неминуче просувається, захоплюючі все більше території області. Рано чи пізно треба...
Всі статті