МАГАТЕ визнало росію відповідальною за військовий злочин - удар по дитячій лікарні «Охматдит»

Рада керуючих МАГАТЕ засудила військовий удар, завданий 8 липня по дитячій лікарні «Охматдит» у Києві, поклавши відповідальність на росію. Про це повідомило Міненерго України.

Рада керуючих МАГАТЕ на екстреному закритому засіданні, яке відбулось 12 липня на прохання України, схвалила резолюцію, у якій найрішучіше засуджує зрив технічної допомоги МАГАТЕ Україні, спричинений нещодавним військовим ударом російської федерації по Національній дитячій спеціалізованій лікарні «Охматдит».

«Дякую Раді керуючих МАГАТЕ за рішучу реакцію на відверто терористичні дії нашого ворога. Країна-терорист показує усьому світу, що здатна з легкістю спрямовувати свою зброю навіть не просто проти цивільного населення, а проти важко-хворих дітей. Увесь світ це бачить. Крім того, така зухвала атака, яку було зроблено на лікарню «Охматдит», є неприпустимим порушенням основних принципів та цінностей МАГАТЕ, підриваючи основу міжнародної ядерної безпеки та захищеності», - прокоментував прийняте рішення міністр енергетики України Герман Галущенко.

Рада також підтримала продовження зусиль МАГАТЕ з технічного співробітництва з Україною, включаючи надання подальшої допомоги «Охматдиту» та іншим подібним закладам, щоб забезпечити безперервність надання медичних послуг і посилити заходи радіаційної безпеки та захисту.

Крім того, закликала країни-учасниці до політичної та фінансової підтримки України, зокрема шляхом надання необхідного обладнання, пов'язаного з ядерною безпекою та захистом. 

Національна дитяча спеціалізована лікарня «Охматдит» - це медичний заклад зі світовим ім'ям, в якому  лікуються тяжкохворі діти, зокрема із онкологічними захворюваннями. У лікарні  розміщено 27 джерел іонізуючого випромінювання.

«Охматдит» отримує технічну допомогу від МАГАТЕ в межах Програми технічного співробітництва у важливих проєктах за декількома напрямками, такими як радіаційна онкологія, ядерна медицина, діагностична радіологія.

"Україна широко використовує механізми технічного співробітництва з МАГАТЕ, отримуючи обладнання, консультативну і технічну допомогу через Фонд технічного співробітництва, який складається з добровільних внесків країн-членів Агентства", - пояснило Міненерго.

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті