МАГАТЕ фінансувало російських учених в окупованому Криму, а зараз проведе в Москві тренінг з учасниками з Донецька - розслідування

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) фінансувало дослідження російських учених в окупованому Криму, а цього тижня проведе в Москві тренінг з учасниками з Донецька. Про це йдеться в розслідуванні, проведеному «Радио Свобода».

«Радіо Свобода» дізналося, що і після анексії Криму 2014 року, і після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) продовжувало фінансувати дослідження російських вчених на півострові, згадуючи у своїх документах Севастополь як частину території Росії - попри те, що офіційно агентство визнає український суверенітет над Кримом. Крім того, як з'ясувало «Радіо Свобода», у Москві цього тижня розпочинається організований за гроші МАГАТЕ тренінг, кілька учасників якого приїхали з Донецька після схвалення їхніх кандидатур секретаріатом агентства. У внутрішніх документах МАГАТЕ країною їхнього проживання значиться «Російська Федерація», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що в розпорядженні «Радіо Свобода» опинилися кілька внутрішніх документів МАГАТЕ, пов'язаних із двома науковими проєктами, які отримали підтримку агентства. ЗОкрема, про дослідження Чорного моря в районі Севастополя за допомогою "ядерних та інших аналітичних методів". Цей проєкт було запущено восени 2016 року.

«Це порушення, тому що МАГАТЕ офіційно вважає, що Севастополь - це українська територія, як і Донецька область, Луганська область, Запорізька область і всі окуповані території України», - підкреслює Ольга Кошарна, колишній член Колегії Державної інспекції ядерного регулювання України, незалежний експерт з ядерної енергетики та співзасновник громадської організації “Антикризовий експертний ядерний центр України”.

У тексті угоди не описана фінансова сторона, але в одному з пунктів згадується, що МАГАТЕ виступає спонсором проекту.

Ще один російський науковий проєкт, підтриманий МАГАТЕ, стосувався вивчення міграції птахів і поширення пташиного грипу за допомогою ізотопного аналізу, у розслідуванні йдеться і про інші спільні проєкти МАГАТЕ та Росії.

Крім того, 21 жовтня в Москві має відкритися регіональний тренінговий курс із фізики брахітерапії (один із видів радіотерапії для лікування раку передміхурової залози). Курс пройде в рамках однієї з програм технічної кооперації МАГАТЕ і фінансово підтримується агентством. Загальна вартість програми - майже 2 мільйони доларів США.

«Радіо Свобода» отримало список учасників курсу, серед них 22 людини з Вірменії, Білорусі, Киргизстану, Туркменістану та Росії. Як стверджує дипломатичне джерело «Радіо Свобода» з Відня, всі учасники були відібрані секретаріатом МАГАТЕ. Двоє з учасників, які відзначені у внутрішній системі МАГАТЕ, як такі, що представляють Російську Федерацію, насправді працюють в окупованому Росією Донецьку, в Республіканському онкологічному центрі імені Бондаря. На скріншоті з внутрішньої інформаційної системи МАГАТЕ, отриманому РС, видно, що місце роботи учасників семінару з Донецька позначено як Regional Antitumor Centre, Donetsk, Russian Federation.

Експерт Ольга Кошарна зазначає, що після початку повномасштабного вторгнення російські позиції в МАГАТЕ не постраждали: кількість росіян у складі секретаріату агентства не скоротилася, Росія продовжує входити до Ради керуючих організації. Водночас російські внески до бюджету МАГАТЕ 2024 року були порівняно невеликими, лише 1,8% - при тому, що США вносять 25%, Китай - майже 15%, а Німеччина - 6%.

Разом з цим Кошарна вважає, що місія МАГАТЕ на Запорізькій АЕС дуже корисна. «...З 2024 року вони нарешті почали розрізняти у своїх звітах хто і звідки стріляв, почали помічати міни, чого вони не робили у 2022 і 2023 роках. Попри те, що міста Марганець і Нікополь на протилежному від ЗАЕС березі Дніпра щільно обстрілюються з серпня 2022 року, донедавна МАГАТЕ у своїх звітах цього не фіксувало. До речі, заїжджають вони на ЗАЕС з української території, через Василівку. Це була умова України для їхнього перебування на ЗАЕС. Ще однією умовою була відсутність серед спостерігачів громадян Росії», - каже Кошарна.

У відповідь на запит "Радіо Свобода" в МАГАТЕ заявили, що агентство продовжує розглядати Крим як частину України. Представник агентства додав, що підтримані МАГАТЕ наукові проєкти за участю ОІЯД і Федерального центру охорони здоров'я тварин мали «суто технічний характер» і не виражають зміну позиції агентства щодо статусу Криму.

Водночас у МАГАТЕ не відповіли на уточнювальне запитання про те, чому в такому разі офіційний представник МАГАТЕ підписав документ, у якому Севастополь зазначено як частину Росії.

При цьому в МАГАТЕ ніяк не прокоментували московський тренінг за участю співробітників медичних установ з Донецька.

Статті

Донбас
27.10.2024
17:39

«На Запоріжжі бували випадки, що в одному селі води не попросиш у бабусі, а в іншому - дідусь наводить на нас артилерію». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня інформаційні канали окупованого Донбасу вдавали з себе дорослих журналістів і намагалися детально розповідати про саміт БРІКС у Казані та аналізувати його підсумки. Виходило не дуже, тому що, якраз, про підсумки навіть російські...
Країна
26.10.2024
09:00

Мобілізація: економічне бронювання чи нові посилення?

Ще на початку серпня народні депутати говорили, що темпи мобілізації задовольняють найвище військове керівництво України. Але за два місяці ситуація різко змінилася.
Країна
25.10.2024
10:49

Медреформа в дії. Досвід Запоріжжя

Величезна кількість лікарів, медичних співробітників виїхали з тимчасово окупованих територій і розселилися в Запоріжжі. Величезна користь діяльності релоковних медцентрів...
Всі статті