Лукашенко на прохання російської влади передає РФ техніку з діючих підрозділів

Білоруський диктатор Олександр Лукашенко передає Росії техніку з діючих підрозділів, військові арсенали Білорусі виснажені. Про це з посиланням на джерело в міністерстві оборони Республіки Білорусь пише сайт "БелНовости" 13 серпня.

"За інформацією джерела в Міністерстві оборони Республіки Білорусь, Лукашенко дав вказівку на передачу частини військової техніки з бойових підрозділів для Збройних Сил Російської Федерації. Як каже джерело, це пов'язано з терміновим проханням російської сторони у зв'язку з втратами і нестачею техніки, як у Курській області, так і на інших напрямках", - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що це не перший випадок, коли Олександр Лукашенко передає російській стороні техніку і боєприпаси.

Так, у 2022 році, коли російська так звана "СВО" зіткнулася в Україні з серйозними проблемами, особливо в питанні високих втрат, росія звернулася до Білорусі з проханням про використання її арсеналів. Протягом 2022 року за розпорядженням Олександра Лукашенка російській армії було надано доступ і проводилося вивезення майна з низки підрозділів:

- з 969-ї бази резерву танків здійснювалося вивезення танків Т-72А; 

- зі 1405, 1398, 1886 і 25, 43, 46 арсеналів зберігання здійснювали вивезення боєприпасів; 

- з 1868 арсеналу артилерійської бази озброєння в Гомелі здійснювалося вивезення артилерії;

- з 288-ї бази резерву автомобільної техніки здійснювалося вивезення вантажної техніки типу "КамАЗ" і "Урал".

"У 2022 році Росія зіткнулася з проблемою неготовності військово-промислового комплексу, який на той момент не був здатний поставляти на фронт стільки техніки, скільки вимагали бойові дії. Наразі навіть із запущеним ВПК Росія не справляється, особливо коли відкриваються нові, абсолютно несподівані напрямки фронту", - сказано в повідомленні.

У повідомленні також підкреслюють, що якщо у 2022-му Білорусь передавала боєприпаси і техніку зі складів, то зараз ідеться про передачу зі складу бойових підрозділів. 

"Це може свідчити про те, що склади й арсенали Білорусі було спустошено у 2022-му і зараз Олександр Лукашенко може відповісти на запит Москви тільки технікою зі складу діючих підрозділів", - пишуть білоруські журналісти.

Раніше повідомлялося, що Лукашенко закликав громадян Білорусі "звикати до того, що президент буде інший".

Статті

Донбас Країна
04.10.2024
11:01

«Космогонія»: історія Всесвіту й цивілізації від художника з Донеччини Петра Антипа

Картина складається з більше ніж 500 частин та 9 фрагментів. Вона має 10 метрів заввишки й 200 завширшки. Точна її площа – 2086,5 квадратних метрів, і це офіційно зареєстровано у Книзі рекордів України.
Країна
03.10.2024
12:04

Росія окупувала Вугледар: воєнний експерт Владислав Селезньов про наслідки

Втративши контроль над Вугледаром, ми втрачаємо можливість наносити артилерійські удари по залізничній станції у Волновасі – це один з ключових елементів російської залізничної логістики.
Країна
02.10.2024
17:06

"Ця зима встряхне і розставить все по місцях". Як в Україні розвивають відновлювальну генерацію, завдяки і попри

Немає механізмів, які б заохочували людей і організації, щоб ця електроенергія ще й допомагала б мережі. Потрібно думати на державному рівні, як це все інтегровувати в нашу енергетичну систему.
Всі статті