Луганський обласний Фестиваль української народної іграшки та гри, який раніше проходив у Кремінній, триває одразу в кількох регіонах України

Чотириденний Луганський обласний Фестиваль української народної іграшки та гри триває у дистанційному форматі з 10 по 13 жовтня у кількох регіонах України. Про це повідомила Кремінська міська військова адміністрація на своїй сторінці у facebook 11 жовтня.

"З 10 по 13 жовтня на Луганщині триває обласний Фестиваль української народної іграшки та гри. Цьогоріч захід, що має на меті розвиток, збереження та популяризацію української народної культури, проходив у дистанційному форматі. А раніше Кремінська громада широко відзначала цей Фестиваль, приймаючи на своїй мальовничій землі гостей з усієї області. Він був справжнім святом для місцевих жителів та мав важливе значення для збереження національної спадщини й культурного потенціалу регіону. Сьогодні Фестиваль не втратив своєї значущості, адаптувавшись до нових умов", - пише Кремінська МВА.

Зазначається, що в рамках Фестивалю на координаційних центрах підтримки ВПО Луганщини були організовані виставки народних іграшок, виготовлених у різноманітних техніках, таких як різьблення, вишивка, декоративний розпис, плетіння та ткацтво. Особливу увагу приділено інтерактивним іграм, серед яких обрядові, хороводні та групові народні ігри. 

Зокрема, в гуманітарному хабі міста Рівне Кремінська бібліотека разом із фахівцем Будинку культури провели захід "Народна іграшка та гра". Учасники не лише дізналися більше про традиційні українські іграшки та ігри, але й активно брали участь у сучасних інтерактивних завданнях, наприклад, вікторині в Kahoot!, яка перевіряла знання сучасної української культури.

У Києві на базі гуманітарного хабу Кремінська бібліотека організувала презентацію творчих робіт під назвою "Майстри Луганщини", де були представлені роботи талановитих майстринь народного мистецтва Ольги Соловей, Алли Ремішевської, Лілії Орлової, Зої Олійник, Ольги Кушнаренко, Олени Драголюбової та Людмили Музирі.

У Львові в хабі кремінські бібліотекарі також провели виставку, де свої унікальні вироби показали юні майстрині Дар'я Денищенко, Мирослава Якущенко та Алла Кухар. А також Любов Петренко, Олександра Зінченко, Катерина Гончарова, Ірина Вакуленко, Наталія Петрушанко, Ольга Кушнаренко та Ольга Чорнобай.

"Фестиваль вкотре довів, що українська народна культура не лише зберігається, але й активно розвивається, об'єднуючи людей навіть у найскладніші часи!" - підеркслюється в повідомленні.

Раніше повідомлялось, що релокований Луганський обласний театр представив виставу "Ніч на полонині" на ювілейному фестивалі "Золотий Лев" у Львові.

Статті

Країна
11.10.2024
13:38

Бюджет-2025: стеля можливостей

Соціальні виплати наступного року не підвищуватимуться (за винятком пенсій), воєнні витрати також залишаться на нинішньому рівні. Такими є головні особливості проєкту держбюджету-2025
Світ
10.10.2024
16:00

“Путін буде робити ставку на те, що зможе нав’язати мир на своїх умовах”. Огляд західних медіа

"Російські війська здобували територію в серпні та вересні темпами, небаченими з 2022 року, заявив Пасі Паройнен, аналітик Black Bird Group..."
Донецьк
09.10.2024
21:00

Остання фортеця вуглепрому на Донеччині. Чому люди залишаються працювати попри небезпеку

Шахтоуправління «Покровське» – єдине вугільне підприємство, яке зараз працює у Донецькій області. До війни кількість працівників тут складала близько 10 000 людей, а видобуток вугілля на рік – до 8 мільйонів тон.
Всі статті