Лубінець протестує: попри закон банки продовжують нараховувати проценти та штрафи воїнам ЗСУ, які зникли безвісти або потрапили у полон

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець протестує: попри закон банки та фінансові установи продовжують нараховувати проценти та штрафи воїнам ЗСУ, які зникли безвісти або потрапили у ворожий полон. Про це Лубінець повідомив у Телеграм 16 вересня.

"До Офісу Омбудсмана надходять звернення від військових, а також членів родин оборонців, які зникли безвісти або перебувають у ворожому полоні, щодо порушення їхнього права на отримання пільги по сплаті кредиту.  Така пільга передбачає ненарахування військовослужбовцю процентів за користування кредитом, а також штрафних санкцій, пені за невиконання зобов’язань перед позичальником. Водночас вона не поширюється на кредитні договори щодо придбання жилого будинку, квартири, автомобіля. Додам, що пільгами по сплаті кредиту мають право скористатися й військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом. Відповідні зміни до законодавства відбулися в травні 2024 року за результатами наданих мною рекомендацій Міноборони", - повідомляє Лубінець.

"Водночас попри встановлені законодавчі гарантії банки та фінансові установи продовжують нараховувати військовослужбовцям, які зникли безвісти або потрапили у ворожий полон, проценти за користування кредитом, штрафні санкції, пеню, а також подають судові позови про стягнення заборгованості. Вважаю, що таке ставлення банків і фінансових установ до оборонців України є неприпустимим. Врегулювати це питання можливо на законодавчому рівні шляхом встановлення заборони банкам, іншим фінансовим установам і колекторським компаніям протягом воєнного стану здійснювати будь-які дії з примусу споживачів фінансових послуг з-поміж військовослужбовців до оплати заборгованості, у тому числі подавати судові позови, проводити стягнення заборгованості у примусовому порядку", - зазначає Уповноважений з прав людини.

Лубінець підкреслює, що відповідні пропозиції вже направив прем’єр-міністру України, який надав доручення Міноборони, Мінекономіки, Мінсоцполітики, Мін’юсту, Мінфіну спільно з Нацбанком опрацювати ці пропозиції та у разі необхідності подати відповіді пропозиції Уряду. 

"На жаль, сьогодні це питання не врегульоване. Сподіваюся, що Уряд зверне увагу на вказані проблеми та знайде рішення для їх розв'язання! Також закликаю банки та фінансові установи поважати права Захисників і Захисниць України, виконувати вимоги чинного законодавства щодо пільг військовослужбовців", - підкреслює Лубінець.

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті