Лідери країн ЄС затвердили кандидатури керівників блоку на наступні 5 років

Лідери країн Європейського союзу на саміті в Брюсселі затвердили кандидатури керівників блоку на наступні п'ять років. Про це повідомляє Телеграм-канал "Радио Свобода".

Головою Єврокомісії залишається Урсула фон дер Ляєн. Колишній прем'єр-міністр Португалії Антоніу Кошта посяде пост глави Євроради. Раніше цю посаду обіймав Шарль Мішель. Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас стане верховним представником ЄС із закордонних справ. Вона змінить на цій посаді Жозепа Борреля.

Каллас заявила, що її призначення - "величезна відповідальність у момент геополітичної напруженості". "Війна в Європі, зростаюча нестабільність по сусідству і в усьому світі - ось головні виклики для європейської зовнішньої політики", - написала вона в соціальних мережах.

Зазначимо, що сім'я Каллас була репресована за часів СРСР.

Для затвердження кандидатур керівників ЄС необхідна була підтримка посиленої кваліфікованої більшості: за пропозицію мали проголосувати щонайменше 20 із 27 країн-членів ЄС, які представляють щонайменше 65% населення Євросоюзу.

Тепер кандидатури майбутніх керівників ЄС має затвердити Європейський парламент нового скликання, перша сесія якого відбудеться у Страсбурзі з 16 до 19 липня.

Європейська народна партія (ЄНП) вийшла переможцем на виборах до Європарламенту, що відбулися 6-9 червня. За підсумками цих виборів фон дер Ляєн, яка належить до Християнсько-Демократичного союзу (ХДС), що входить до складу ЄНП, отримує право ще п'ять років очолювати виконавчу владу Євросоюзу. Однак для отримання більшості фон дер Ляєн знадобиться підтримка з боку інших партій і голоси трохи більше половини євродепутатів.

Статті

Світ
02.07.2024
17:02

«Зеленський прийняв пропозицію Путіна». Російські ЗМІ про Україну

РосЗМІ не натішаться: "У Києві знову заговорили про переговори". При цьому акцент президента Зеленського на можливості переговорів Києва і Москви тільки через посередників кремлівські ЗМІ навмисно приглушують, позицію Києва подають як його...
Країна
30.06.2024
23:00

“Ніхто не бере на себе відповідальність давати роз’яснення”, або дещо про покарання за колабораціонізм

Офіс генерального прокурора нараховує 8269 кримінальних проваджень по відносно новій статті 111-1 “Колабораційна діяльність” Кримінального кодексу. В Єдиному державному реєстрі судових рішень є вже 1694 вироки
Донбас
30.06.2024
17:00

"Режим поводився щодо цих регіонів як колоніальний..." Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продемонстрували, що цілком можуть обходитися без журналістів. Достатньо отримати з Москви готове інтерв'ю і зробити вигляд, що хтось із російських чиновників чи бізнесменів давав його саме місцевим виданням....
Всі статті