Кремль готує для сотень тисяч росіян, які виїхали за кордон, шість нових статей КпАП

Російська влада готується посилити тиск на сотні тисяч громадян, які покинули країну після початку війни з Україною, - пишуть росЗМІ 21 серпня.

Як повідомляє «Коммерсантъ» і The Moscow Times, уряд схвалив законопроєкт, який дасть змогу притягати реклокантів до відповідальності за шістьма адміністративними статтями.

Емігрантів планують притягати до відповідальності за «поширення в ЗМІ та інтернеті недостовірної суспільно значущої інформації» (ч. 9 і ч. 10 ст. 3.15 КпАП), образу президента Володимира Путіна, чиновників і держсимволів (ч. 3-5 ст. 20.1), дискредитацію збройних сил (ст. 20.3.3).

Крім того, на релокантів поширять дію статей за «заклики до введення обмежувальних заходів проти РФ та її громадян» (ст. 20.3.3), «заклики до порушення територіальної цілісності РФ» (ст. 20.3.2), «розпалювання ненависті або ворожнечі» (ст. 20.3.1).

Чинне законодавство не дозволяє карати росіян за цими складами, якщо «злочин» скоєно за кордоном. Однак, як ідеться в пояснювальній записці до проєкту, саме з-за кордону «громадські лідери та активісти здійснюють діяльність проти інтересів РФ».

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті