Країни G7 і партнери скоординували допомогу для української енергосистеми у проходженні зими

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та глави МЗС країн G7 та партнерів скоординували допомогу для української енергосистеми у проходженні зими. Про це повідомляє сайт МЗС.

Зазначається, що Дмитро Кулеба взяв онлайн-участь в розширеному засіданні міністрів закордонних справ країн "Групи семи" та партнерів, присвяченому захисту та зміцненню української енергосистеми для проходження зимового періоду. 

У засіданні, скликаному США та Японським головуванням G7, взяли участь країни "Групи семи", а також Болгарія, Естонія, Латвія, Литва, Норвегія, Польща, Румунія, Словаччина, Швеція, керівництво ЄБРР, ПРООН, Світового Банку, Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії IRENA, Європейського енергетичного співтовариства.

Дмитро Кулеба поінформував колег про підготовку України до зими, захисту від російських ударів по об’єктах енергетичної інфраструктури, посилення протиповітряної оборони та захисту енергосистеми.

"Україна вже доклала багато зусиль для підготовки до зимового періоду та протидії загрозам російського терору про нашої енергосистеми. Сьогодні ми готові до зими краще, ніж минулого року. Ми глибоко вдячні міжнародним партнерам, які активно допомагають нам в цьому. Зараз перед нами стоять два ключових завдання: подальше зміцнення протиповітряної оборони України та надання енергетичного обладнання для нашої енергосистеми", - заявив міністр.

Глава МЗС України назвав конкретні кроки, втілення яких дозволить посилити захист критичної інфраструктури нашої держави від російських ударів.

"Посилення протиповітряної оборони — це найкращий спосіб запобігти новим пошкодженням нашої енергосистеми. Ми вдячні партнерам за вже надану допомогу та розраховуємо на подальше збільшення кількості зенітно-ракетних комплексів, зенітної артилерії, систем боротьби із дронами, обладнання радіоелектронної боротьби та боєприпасів для ППО", – наголосив він.

За словами Дмитра Кулеби, другим пріоритетом є надання енергетичного обладнання, зокрема додаткових трансформаторів, газових турбін та іншого устаткування, необхідного для оперативного відновлення та посилення енергосистеми України.

У цьому контексті він подякував партнерам за вже укладені контракти на придбання трансформаторів та іншого обладнання для українських потреб. 

Під час засідання низка країн та організацій оголосили про готовність надати додаткове обладнання та фінансування задля захисту та посилення української енергосистеми протягом зими.

Міністр додав, що довгостроковою метою України є повна інтеграція в енергетичний ринок ЄС завдяки створенню в нашій державі децентралізованої, гнучкої та стійкої енергетичної системи, заснованої зокрема на відновлюваних джерелах енергії.

Як повідомлялося, енергооб'єкти України отримали три рівні захисту від дронів та ракет.

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті