Костін розповів, скільки вироків ухвалили українські суди щодо воєнних злочинів РФ та про допомогу МКС

Українські суди ухвалили 121 вирок у справах щодо воєнних злочинів, скоєних військовими РФ на українській території. Про це повідомив Генеральний прокурор України Андрій Костін у коментарі "Укрінформу" в Гаазі 12 липня.

"Маємо вже 121 вирок українських судів щодо воєнних злочинів, вчинених російськими військовими в Україні", - сказав Костін.

Він зазначив, що Міжнародний кримінальний суд (МКС) може переслідувати тих, кого не може дістати українське правосуддя.

За словами Костіна, дуже важливо, що ордери МКС на арешт чотирьох високопоставлених російських військових видані за скоєння не тільки воєнних злочинів, а й злочинів проти людяності. 

"На жаль, наш Кримінальний кодекс не містить такої статті, як злочин проти людяності. Тому в цій ситуації МКС виступає як комплементарна судова інституція, тобто доповнює наші зусилля", - сказав з цього приводу Генпрокурор.

Костін також повідомив, що 99% всіх кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів буде розслідувати Україна, справи розглядатимуться в українських судах.

"В окремих випадках ми також будемо передавати певні справи до Міжнародного кримінального суду, якщо, звісно, вони будуть мати можливість їх розслідувати. Тоді, коли ми будемо вважати, що це варто того, щоб конкретні кримінальні провадження розкривалися на міжнародному рівні з урахуванням, наприклад, масштабу тих злодіянь, які вчиняє російський злочинний режим", - сказав Генпрокурор.

За його словами, інформацію про ордери МКС на арешт не завжди публікують, оскільки вони є таємними.

"В деяких випадках інформація про ордер на арешт публікується, а в деяких випадках її можуть не робити публічною. І це може означати, що інша людина з російського злочинного режиму, яка буде думати, що може десь подорожувати, може бути заарештована в будь-якій з країн-учасниць Римського статуту... Може так статися, що деякі ордери будуть непублічними. І це дійсно дуже серйозний сигнал, адже також немає процедури скасування мораторію на арешти", - пояснив Костін.

Раніше повідомлялось, що МКС у Гаазі може визнати кібератаки росії проти України воєнними злочинами.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті