Кількість українців, які працюють неофіційно, за 4 роки скоротилася більш ніж удвічі - дослідження

Частка найманих працівників і працюючих співвласників підприємств, які працюють на основі запису в трудовій книжці або письмового договору й отримують лише офіційну заробітну плату, збільшилася порівняно з червнем 2020 року із 64% до 74%. Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного Центром Разумкова, повідомляє ."Інтерфакс-Україна".

Як зазначається, водночас суттєво менше - з 20% до 9% - стало тих, хто працює на основі усної домовленості без офіційного оформлення.

"Певною мірою це можна пов'язати зі зростанням частки тих, хто не працює", - зазначив заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова Михайло Міщенко під час презентації дослідження.

Респонденти виділили головні вимоги до роботи, серед яких: гідна заробітна плата (89%), додаткові соціальні пільги, привілеї та бенефіти, а також бронювання співробітників (по 24%).

53% опитаних вважають, що розмір їхньої заробітної плати не відповідає зусиллям і не враховує складності й важливості праці.

Згідно з дослідженням, 70,9% респондентів не планують змінювати місце роботи, 17,2% хочуть змінити його і 12% не змогли відповісти на це запитання.

Говорячи про тих, хто наразі не працює, Міщенко наголосив, що цілком очікувано, що у віковій групі 60 років понад 91% відповідає, що не працює за віком. Ще 2,5% у найстаршій віковій групі відповіли, що не працюють тому, що їх не беруть на роботу через вік, хоча вони хотіли працювати, 4% не працюють через стан здоров'я.

Водночас 0,6% опитаних заявили, що готові працювати тільки до 40-49 років, 15% - за віком від 50 до 59 років, а найчастіше відповідали, що готові працювати до 60 років, - 29%, що відповідає фактичному віку виходу на пенсію нині.

Крім того, 13% готові працювати у віці від 61 до 65 років, 3% - від 66 до 70 років і 0,6% - від 71 до 100 років, ще 20% відповіли, що взагалі не можуть або не готові працювати й стільки ж не змогли відповісти.

Опитування проводила соціологічна служба Центру Разумкова з 6 до 12 червня 2024 року, у ньому взяли участь 2016 респондентів віком від 18 років.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що більшість переселенців в Україні планують залишитися на нинішньому місці проживання. 

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті