Кераміка Слов’янська має стати елементом культурної спадщини ЮНЕСКО - глава МКІП

Кераміка Слов’янська потребує державної та міжнародної підтримки для її збереження й надання статусу елемента культурної спадщини ЮНЕСКО. Про це т.в.о. міністра культури та інформаційної політики (МКІП) Ростислав Карандєєв сказав сьогодні під час зустрічі з представниками сфери культури Слов’янської територіальної громади на Донеччині, - повідомляє Укрінформ.

«Ця кераміка – душа регіону. Ми дуже зацікавлені в збереженні унікальних речей, які, зокрема, виробляються на підприємстві («Керамфарфор» - ред.). Нині ми активуємо контакти з міжнародними партнерами, ЮНЕСКО для збереження нематеріальної культурної спадщини. Буду пропонувати колегам-управлінцям створити спільну програму підтримки та збереження унікальних креативних форм діяльності», - сказав Карандєєв.

Він підкреслив, що саме збереження етнічної складової регіону, самих майстрів керамічної галузі може підтримати й економіку області.

Зазначається, що загалом розвиток виробництва кераміки у Донецькій області був зумовлений доступністю сировини, а також наявними в окремих районах області традиціями. Нині, за оперативними даними міської ради, у Слов’янську залишилося близько 150 керамістів.

Відтак МКІП розгляне питання про створення робочої групи щодо підтримки кераміки Слов’янська та ініціювання надання їй статусу елемента культурної спадщини ЮНЕСКО.

Як повідомляв Укрінформ, захист культурної спадщини України від агресії РФ став серйозним викликом для ЮНЕСКО.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті