Іран надав РФ балістичні ракети, розраховуючи отримати літаки Су-35 - ISW

Після передачі Росії сотень балістичних ракет малої дальності для підтримки війни проти України Іран розраховує отримати російські винищувачі Су-35. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Після того, як анонімний американський чиновник підтвердив американському виданню The Wall Street Journal, що Іран доставив ракети до Росії, високопоставлений європейський чиновник заявив, що очікуються нові партії поставок іранських ракет до країни-агресора.

В ISW нагадали, що в грудні 2023 року Іран та Росія підписали контракт на відправку іранських балістичних ракет ближнього радіуса дії Ababil та балістичних ракет малої дальності Fateh-360. Однак не зазначається, які саме ракети входять до складу нещодавно переданої в Росію партії.

"Росія, ймовірно, буде використовувати надані Іраном балістичні ракети для ударів по об'єктах української енергетичної, військової та цивільної інфраструктури протягом наступної осені та зими з метою подальшої дестабілізації українського суспільства та підриву оборонно-промислової бази України", - наголошують аналітики.

В ISW також підкреслили, що передача іранських балістичних ракет є частиною поглиблення стратегічного партнерства між Іраном та Росією.

Експерти Інституту вивчення війни раніше неодноразово повідомляли раніше про розширення економічної, медійної, військової та політичної співпраці Москви і Тегерана з початку повномасштабного вторгнення в Україну.

Аналітики переконані, що Іран прагне отримати економічну і військову вигоду від розширення свого партнерства з Росією. Тегеран шукав гроші для своєї підірваної економіки в обмін на продаж зброї Кремлю і намагався придбати російські винищувачі Су-35. Іранські офіційні особи "тиснули" на Росію щодо постачання Су-35 під час зустрічі з секретарем Ради безпеки Росії Сергієм Шойгу в Тегерані у серпні 2024 року.

"Придбання Су-35 могло б дозволити Ірану більш легко і незалежно проєктувати повітряну міць, враховуючи, що нинішній іранський авіапарк застарілий і погано обслуговується. Іранські лідери окремо шукали підтримки Росії в модернізації своїх кіберпотужностей і ракетно-космічних програм в рамках розширення військового співробітництва", - йдеться у звіті.

Як повідомлялося, Іран вже відправив до РФ балістичні ракети малої дальності, Європа та США працюють над санкціями. 

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті