Інтеграція України до ЄС: "Укрзалізниця" розпочала будівництво європейської колії Чоп - Ужгород

"Укрзалізниця" розпочала будівництво європейської колії Чоп - Ужгород – один із проєктів стратегічної програми розвитку залізничної інфраструктури для інтеграції України до ЄС. Про це відомство повідомляє у Телеграм.

Напередодні, 11 квітня, в присутності премʼєр-міністра України Дениса Шмигаля та голови правління АТ  «Укрзалізниця» Євгена Лященка відбулось укладання першої ланки рейкошпальної решітки нової євроколії.  

"...Ми відкриваємо процес будівництва важливого проєкту – створення першої євроколії від Чопа до Ужгорода. Цей проєкт дозволить підвищити комфорт не лише пасажирського сполучення та перерозподілити пасажирський потік, а й паралельно дасть нам нові логістичні можливості до вантажних перевезень, розвантажить автомобільні пункти пропуску. Ужгород стає першим обласним центром, який отримає сполучення з Європою колією європейського зразка", – наголосив Денис Шмигаль. 

За його словами, у найближчому майбутньому планується за рахунок коштів ЄС реалізувати аналогічні проєкти зі Львова та Чернівців.

Очільник "Укрзалізниці" Євген Лященко зазначив, що  проєкт буде реалізовано за 50% грантового співфінансування фонду ЄС Connecting Europe Facility (CEF).

"Укрзалізниця" отримала можливість реалізувати цей проєкт в результаті успішної участі у конкурсному відборі проєктів CEF в 2022 році. Загальна сума проєкту 1,3 млрд грн. Термін виконання проєкту складає 14 місяців", – сказав Лященко.

Реалізація проєкту дозволить запустити прямі пасажирські маршрути по євроколії з Ужгорода до країн Європи, а також здійснювати пересадки з поїздів з усіх регіонів України для подальших подорожей країнами Європи.  Крім того, на наступному етапі планується проведення електрифікації нової європейської колії 1435 мм на дільниці Чоп – Ужгород. 

Статті

Луганськ
20.05.2024
14:53

Чому досвід психіатрів Луганщини вивчають колеги з країн НАТО

...Після війни в Україні буде близько 5 мільйонів комбатантів, які потребуватимуть послуг з психіатрії та психосоціальної підтримки.
Донбас
19.05.2024
18:44

«Единая Россия» в Луганську змусила школярів збирати сміття. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу хвалили місцеву владу і самі себе. Виходило не дуже. Іноді доводилося маніпулювати заголовками і вдавати, що «все йде за планом». «Великий брат» теж вставляв свої п'ять копійок, намагаючись всіляко показати, що...
Країна
18.05.2024
13:54

Звільнення за "зв'язки" з людьми в окупації: Зеленський не підтримав ідею нардепів

Якщо раніше про його «зв'язки» з родичами, які проживають в окупації, знали лише близькі друзі, то тепер він зобов'язаний про це повідомити своє керівництво. Інакше його можуть звільнити
Всі статті