Greenpeace закликав МАГАТЕ провести розслідування щодо пожежі на ЗАЕС

Природоохоронна організація Greenpeacе заявила, що пожежа на одній з градирень Запорізької атомної електростанції може бути черговою операцією РФ і Росатому під чужим прапором та закликала МАГАТЕ провести розслідування щодо цього. Про це повідомляє "Еспресо" 12 серпня.

“Нові драматичні кадри диму, що валить з градирні, цілком імовірно є російським підпалом і виглядають жалюгідно. Допоки російські збройні сили думають, що можуть уникнути покарання за такі дії, вони продовжуватимуть це робити. МАГАТЕ не повинно просто випустити ще одне загальне попередження як для України, так і для Росії - існує лише одна загроза ядерній безпеці в Україні і це російські збройні сили. МАГАТЕ має вимагати, щоб команда агентства отримала негайний доступ до градирні, де вони зможуть розслідувати цю останню подію і викрити дії Росії", - заявив старший спеціаліст з ядерних питань Greenpeace в Україні Шон Берні.

Зазначено, градирні на північному березі водойми-охолоджувача ЗАЕС не функціонують з 2022 року, коли був зупинений останній з шести реакторів. Градирні зазвичай використовують влітку, коли реактори працюють з метою охолодження води.

У Greenpeace додають, що пожежа не загрожувала безпеці атомних реакторів, розташованих на відстані 1,5 км від градирень.

"Загроза безпеці Запорізької атомної електростанції повністю пов'язана з нападом та незаконною окупацією російськими збройними силами та Росатомом з березня 2022 року. Greenpeace вимагає якнайшвидшого припинення російської окупації Запорізької атомної електростанції та запровадження повних і всеосяжних санкцій проти російської ядерної промисловості", - підкреслюють в організації.

Нагадаємо, раніше президент України Ваолодимир Зеленський прокоментував пожежу, яку вчининли окупанти в Енергодарі на градирні Запорізькій АЕС, та закликав світ відреагувати на провокацію РФ. 

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті