Голова Генасамблеї ООН заявив, що примусити Росію дотримуватися Статуту Організації не має змоги

Генеральна Асамблея ООН не має важелів, щоб примусити Росію до виконання нею Статуту організації та вимог міжнародного права, але закликає РФ дотримуватися їх. Про це на пресконференції 9 вересня заявив голова Генасамблеї ООН Денніс Френсіс, - передає Укрінформ.

Відповідаючи на запитання видання, чи Генасамблея зробила все від неї залежне, аби змусити Росію припинити війну й дотримуватися Статуту ООН і міжнародного права, Френсіс зазначив, що ГА не має можливості примушувати країни виконувати свої зобов’язання.

«Ми діємо за переконанням, заснованим на наших цінностях і принципах, і сподіваємося, що всі держави-члени Організації Об'єднаних Націй дотримуватимуться зобов'язань, які вони взяли на себе при вступі в ООН, одним з яких, звичайно, є повага до територіальної цілісності інших держав», - сказав він.

За його словами, в ООН і надалі сподіваються й очікують, «що росіяни виконають свої зобов'язання».

«Але я не думаю, що в нас є можливості й повноваження, аби примусити росіян» до цього, додав Френсіс. Кожна держава ухвалює власні рішення, підкреслив він та висловив сподівання на якнайшвидше закінчення війни, однак зауважив, що поки що цього не сталося.

Френсіс нагадав, що Генеральна Асамблея ухвалила «низку рішучих резолюцій, які закликають Російську Федерацію поважати закон і негайно вивести свої війська» з території України.

«Я пам'ятаю, що сам вставив у резолюцію слово «негайно», - додав він. - Це (російська агресія, - ред.) є фундаментальним і кричущим порушенням міжнародного права, з яким ми не можемо миритися», - наголосив Френсіс.

За словами голови ГА, росіяни створили «поганий прецедент, якщо інші країни вирішать наслідувати їхній приклад».

Видання нагадало, що  Генасамблея ООН ухвалила низку резолюцій із засудженням російської агресії проти України, зокрема «Принципи Статуту ООН, що лежать в основі всеосяжного, справедливого і тривалого миру в Україні».

У вівторок, 10 вересня, відбудеться останнє засідання 78-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН. Цього самого дня розпочне роботу наступна, 79 сесія. Головування перейде від Френсіса до колишнього прем'єр-міністра Камеруну Філемона Яна, якого було обрано на посаду голови ГА в червні.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті