Франція дозволила Україні бити своєю зброєю по території РФ - BBC

У Франції заявили, що оскільки Україна від початку не отримала обмежень на використання їхніх ракет Storm Shadow, вона може бити ними по території РФ. Про це інформує BBC з посиланням на слова неназваного офіцера військової авіації Франції, - пише Еспресо.

Як зазначили у виданні, Велика Британія та Франція, які постачають Україні крилаті ракети повітряного базування Storm Shadow, дальність дії яких може сягати 250 км, ще від початку не обмежували їхнє використання.

Аргументуючи це, видання наводить слова президента Франції Емманюеля Макрона, який минулого тижня заявив журналістам, що Захід має дозволити Україні бити їхньою зброєю по території РФ.

"Ми повинні дозволити (Україні - ред.) нейтралізувати військові об'єкти, з яких запускаються ракети, і, по суті, військові об'єкти, з яких Україна зазнає нападів", - наголосив він.

За словами офіцера військової авіації, який говорив на умовах анонімності, така риторика сприймається як дозвіл на використання Storm Shadows для ударів по РФ.

Також він додав, що Україна тепер може завдавати ударів по аеродромах у Курській і Бєлгородській областях, які межують з Україною.

Втім, такі операції є обмеженими з огляду на те, яких цілей вони можуть досягти. Українські Су-24, оснащені цими ракетами, повинні будуть наблизитися до російського кордону, щоб запустити їх, що робить їх вразливими перед російськими системами ППО. 

Як повідомлялося, 2 травня міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон заявив, що Україна має право використовувати британську зброю для ударів по території РФ. У відповідь Росія пригрозила ударами по військових об'єктах Великої Британії.

26 травня міністр оборони Швеції Пол Йонсон заявив, що Україна може використовувати зброю, яку надає Стокгольм, аби бити по цілях на території росії.

27 травня стало відомо, що Парламентська асамблея Північноатлантичного альянсу закликала уряди всіх держав-членів НАТО дозволити Україні бити західною зброєю по території Росії.

Пізніше президент Франції Емманюель Макрон заявив, що Україна має право на удари по військових об’єктах на території росії.

Згодом заступник міністра оборони Польщі Цезарій Томчик заявив, що його країна підтримує право України використовувати західну зброю для ударів по цілях на території росії.

Також дозвіл на використання своєї зброї за межами України надали Латвія, Литва, Нідерланди, Естонія, Чехія та Фінляндія.

Статті

Світ
30.09.2024
16:00

“Білий дім зважив на побоювання американської розвідки”. Західні медіа про Україну

Неприязнь Трампа контрастувала з обіцянками підтримки, які Зеленський отримав від президента Байдена і віце-президентки Камали Гарріс.
Донбас
29.09.2024
20:12

«Ми вчимося видобувати вугілля з нуля». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу лякали обивателів смартфонами відомих фірм і пропагандою «європейських цінностей», яка чатує на них у сервісах VPN. Донецькі та луганські чиновники прогнозували небувалий розквіт вугільної промисловості, яку...
Світ
26.09.2024
22:00

Російський метал у Європі: "історична помилка" Брюсселя

Європейський санкційний «паркан» щодо російської металопродукції виглядає як діряве решето. Цинізм у тому, що дірки у "паркані" передбачливо зробили самі єврочиновники.
Всі статті