Фільм "20 днів у Маріуполі" здобув нагороду Septimius Awards у Нідерландах

Документальний фільм режисера Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі» переміг в категорії «Найкращий повнометражний документальний фільм» на премії Septimius Awards у Нідерландах. Про це йдеться на сайті премії, пише Громадське.

Церемонія нагородження відбулася 20 серпня в Амстердамі. Нагороду отримала продюсерка Василіса Степаненко, яка спільно з режисером працювала в оточеному росіянами Маріуполі у 2022 році. На сцену вона вийшла з Анастасією, яка лежала вагітною в половому будинку Маріуполя під час бомбардувань.

«Це величезна честь — бути на сцені з цією родиною. Вона (Анастасія — ред.) була вагітна своїм сином, коли росіяни бомбили пологовий будинок. Сьогодні йому майже три роки, як і війні… Я приїхала сюди з України, і вже завтра я повернуся, аби продовжити робити репортажі, розповідати ці важливі історії. Завдяки вам та фільмам ми можемо розповісти ці важливі історії», —  сказала Степаненко зі сцени після вручення нагороди.

Septimius Awards — це міжнародна премія, яка приділяє увагу різним жанрам, серед яких документальні, художні, анімаційні фільми та телесеріали. Особливу увагу премія приділяє виявленню нових талантів. 

«20 днів у Маріуполі» — це документальна робота Мстислава Чернова, який у березні 2022 року разом із колегою — фотографом Євгеном Малолєткою — були останніми з цивільних журналістів, які лишалися в Маріуполі, що опинився в повній блокаді російських військ До стрічки, зокрема, увійшли кадри російських обстрілів та бомбардування пологового будинку.

В українському прокаті фільм «20 днів у Маріуполі» став найкасовішим серед документального кіно. Раніше стрічка отримала премію BAFTA, яку часто називають британським аналогом «Оскара», та премію Тіма Гетерінґтона, яку вручають за висвітлення гуманітарних історій. Крім того, Мстислав Чернов за роботу в Маріуполі отримав Пулітцерівську премію та відзнаку Гільдії режисерів Америки (DGA Awards).

«20 днів у Маріуполі» став першим саме українським фільмом за часів незалежності, що потрапив до шортлістів «Оскара». Раніше лише декілька стрічок у спільному виробництві з Україною опинялися в коротких списках. Далі фільм потрапив у номінанти Американської кіноакадемії.

Зрештою, стрічка «20 днів у Маріуполі» здобула премію «Оскар» у номінації «Найкращий повнометражний документальний фільм». Це перше українське кіно, яке здобуло цю престижну нагороду Американської кіноакадемії.

Стрічка доступна для перегляду на платформах Sweet.TV, Megogo, «Київстар ТБ», Takflix і Volia TV. Також  її можна переглянути на платформах Amazon, AppleTV, Google Play Movies, Vudu та Microsoft.

Статті

Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Всі статті