Фільм "20 днів у Маріуполі" номіновано на "Оскар" як найкраще документальне кіно

Документальний фільм Мстислава Чернова "20 днів у Маріуполі" серед 5 номінантів на "Оскар" як найкраще документальне кіно. Про це оголосили 23 січня під час прямої трансляції.

Номінантів оголошували актори Зазі Бітц та Джек Куейд.

У цій категорії також змагатимуться:

  • Bobi Wine: The People’sPresident
  • The Eternal Memory
  • Four Daughters
  • To Kill a Tiger

Церемонія нагородження відбудеться 11 березня.

Фільм "20 днів у Маріуполі" розповідає про перші тижні бойових дій у Маріуполі Донецької області під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну 2022 року. Над фільмом працювали режисер і фотограф Мстислав Чернов, фотограф Євген Малолєтка та продюсерка й журналістка Василіса Степаненко. Вони стали останніми журналістами, які висвітлювали початок знищення Росією Маріуполя — за це усі троє отримали Пулітцерівську премію.

Фільм уже потрапив до двох номінацій британської премії BAFTA Film Awards — "Документальний фільм" та "Стрічка іноземною мовою".

Фільм потрапив одразу до двох категорії "Оскара-2024" — як найкращий документальний та міжнародний фільм.

Кіно стало найкасовішим документальним фільмом в Україні минулого року, зібравши 500 тисяч грн тільки за перший вікенд прокату.

У листопаді 2023 року фільм виклали у відкритий доступ американського YouTube. Станом на 17 січня його переглянули 1,3 млн разів.

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті