Європейський ринок вугілля для РФ втрачено остаточно – постраждають шахти, порти, залізниця тощо

Остаточне ембарго ЄС на імпорт вугілля з РФ набуло чинності 10 серпня. Про це повідомила "Deutsche Welle" 10 серпня.

"Після чотиримісячного перехідного періоду, 10 серпня набуло чинності ембарго ЄС на імпорт вугілля з РФ, введене на початку квітня в рамках п'ятого пакету санкцій через російську агресію проти України", – сказано в повідомленні.

Як підкреслюється в повідомленні, навіть якщо цей санкційний захід колись скасують, повернення до минулого все одно не буде: протягом нинішнього десятиліття більшість європейських країн має намір повністю відмовитися від використання в електроенергетиці найшкідливішого для глобального клімату викопного енергоносія, тож російські вугільники остаточно втратили зараз європейський ринок збуту.

"Ще на початку цього року понад 50% необхідного їй кам'яного вугілля Німеччина, найбільша економіка Євросоюзу, ввозила з росії, – сказано у повідомленні. – Тепер ці часи безповоротно минули".

Уточнюється, що найбільше постраждають шахтарі Кузбасу та інших вугільних регіонів РФ. Чималої шкоди зазнає також великий російський роботодавець, як компанія РЖД, для якої перевезення вугілля є однією з ключових статей доходу.

"Причому повною мірою компенсувати втрати, які виникнуть тепер на європейському напрямку, за рахунок збільшення поставок азіатським споживачам не вийде: транспортні потужності у східному напрямку обмежені, а для збільшення пропускної спроможності залізниці в районі Байкалу та на Далекому Сході знадобляться роки й величезні інвестиції", – сказано у повідомленні.

Уточнюється, що постраждають і орієнтовані на перевалку вугілля російські порти на Балтиці, особливо в Усть-Лузі, а також Мурманський транспортний вузол, адже концепція його розвитку значною мірою була пов'язана з надіями зростання вугільного експорту.

Раніше повідомлялося, що обмеження ціни на російську нафту набуде чинності до кінця року.

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті