Директорка Держархіву Донеччини закликає мешканців допомогти зібрати якомога більше свідчень російських злодіянь

До Національного архівного фонду вже зібрано близько 4,5 тисячі фотодокументів та близько 1,5 тисячі відеодокументів про факти злочинів росіян на території Донеччини з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Про це на брифінгу сказала директорка Державного архіву Донецької області Ірина Шишолік, - повідомляє Укрінформ.

«Щодо поповнення Національного архівного фонду. Окрім традиційного комплектування документами установ ми збираємо фото- та відеодокументи, які свідчать про факти злодіянь росіян на території Донеччини під час повномасштабного вторгнення. Архівом зібрано вже близько 4,5 тисячі фотодокументів та близько 1,5 тисячі відеодокументів», - сказала Шишолік.

Вона на уточнююче запитання кореспондента Укрінформу, додала, що наразі збір цієї інформації проводиться з відкритих джерел з інтернету.

«Ми збираємо інформацію в основному з інтернету. Тобто, зберігаючи авторське право, ми все описуємо і даємо посилання на автора цих матеріалів. Зараз саме збираємо для того, щоб зберегти, а далі вже будемо працювати з цим. Також плануємо і зв'язуватися з авторами інформацій», - пояснила директорка державного обласного архіву.

Вона повідомила, що, окрім того, працівники архіву проводять пошук та збір інформації про загиблих героїв, військових, волонтерів, медиків та інших уродженців Донецька і Донецької області, які чинять опір та боронять країну.

Шишолік додала, що Держархів області також збирає історії переселенців.

Вона звернулася до жителів Донеччини з проханням поділитися своїми історіями, розповідями для обласного архіву.

«Користуючись нагодою, хочу звернутися до донеччан. Нам дуже зараз важливо зібрати якомога більше свідчень злодіянь, які заподіяла Російська Федерація. Тому, якщо є бажання, запишіть, будь ласка, свою історію, свої переживання. Опишіть події вашого життя під час російсько-української війни та зв'яжіться з нами. Ми з радістю приймемо на зберігання саме вашу історію», - заявила Шишолік.

Як повідомлялося, на Донеччині з 36 архівних установ після повномасштабного вторгнення РФ в Україну 25 евакуювали повністю, одна залишилася на території регіону, одна була знищена у результаті бойових дій, дві архівні установи були евакуйовані без документів, а сім залишилися на окупованій території.

Донеччина наразі перебуває під постійними обстрілами російських військ, майже щодня ворог убиває і травмує цивільних жителів, руйнує будинки, підприємства, енергетичні, газові та різні інфраструктурні об’єкти.

Донецька область має найбільшу протяжність лінії фронту - близько 300 км.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ у безпечні регіони з Донецької області евакуйовано понад 1 млн 415 тис. людей. На підконтрольній українській владі території Донеччини наразі залишаються близько 472 тис. мешканців.

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті