Довічне ув'язнення загрожує трьом затриманим агентам ФСБ. Їхній куратор переховується на окупованій території Херсонщини

СБУ знешкодила агентурну мережу ФСБ РФ, яка працювала на окупантів у Херсоні, затримано трьох осіб. Про це повідомляє Телеграм-канал відомства 16 серпня.

"Служба безпеки нейтралізувала у Херсоні агентурну групу ФСБ. У результаті спецоперації в місті затримано трьох учасників ворожого осередку, які діяли окремо один від одного, але "замикалися" на єдиного куратора з РФ. Ним виявився росіянин Олександр Костін - окупаційний "перший заступник міністра інформаційної політики" на тимчасово захопленому лівобережжі Херсонщини", - сказано в повідомленні.

Окрім функцій рупора Кремля, загарбницька установа намагалася виконати завдання ФСБ зі створення агентурних мереж в обласному центрі. Для цього Костін залучив двох своїх підлеглих із окупаційної "мінінформполітики", як резидентів (керівників) агентурної мережі. До її складу вони дистанційно завербували трьох мешканців Херсона. Один з них працював на агресора ще під час окупації міста, а після звільнення громади "заліг на дно".

Зазначається, що за вказівкою резидентів агентурної групи фігуранти розвідували місця базування та переміщення Сил оборони на території обласного центру. Розвіддані потрібні були рашистам для підготовки ракетно-дронових ударів по локаціях українських захисників.

Серед пріоритетних цілей ворога були вогневі позиції мобільних вогневих груп ППО, а також пункти базування підрозділів Служби безпеки, Національної поліції та прокуратури. Також російські агенти шпигували за посадовцями обласної військової адміністрації. Отриману інформацію ФСБ планувала використати для залякування представників ОВА через особисті погрози фізичної розправи.

Фігуранти планували залучити максимальну кількість "однодумців" з правобережної частини регіону. Для цього вони створили Телеграм-канал, який функціонував нібито від імені проросійського підпілля в обласному центрі. Потенційних учасників адміністратори ворожого інтернет-ресурсу закликали "зливати" туди координати Сил оборони та персональну інформацію про українських захисників.

"Однак Служба безпеки зірвала плани ФСБ. Під час обшуків у затриманих вилучено мобільні телефони та комп’ютерне обладнання із доказами злочинних дій", - йдеться в повідомленні.

Наразі слідчі Служби безпеки оголосили їм (відповідно до вчинених злочинів) про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

- ч. 2 ст.111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);

- ч. 2 ст.114-2 (несанкціоноване поширення інформації про рух, переміщення або розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану).

Зловмисники перебувають під вартою. Їм загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна. Злочинні дії Костіна заочно кваліфіковано за ч. 3 ст. 110 Кримінального кодексу України (посягання на територіальну цілісність та недоторканність України), а двом його спільникам-резидентам ФСБ заочно повідомлено про підозру за державну зраду, вчинену за попередньою змовою групою осіб.

Раніше повідомлялось, що до 15 років ув'язнення засуджено агента ФСБ з Донеччини, який наводив російські "КАБи" на захисників Покровська.

Статті

Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Всі статті