Довічне ув'язнення загрожує російському агенту, який завдяки посаді лісника шпигував за українськими військами в Харкові

Затримали агента російського ГРУ, який, прикриваючись посадою лісника, шпигував за оборонцями Харкова. Про це повідомили в Телеграм-каналі СБУ 30 серпня.

"Служба безпеки та ДБР затримали у Харкові ще одного агента воєнної розвідки РФ. Зловмисником виявився працівник місцевого лісництва, який шпигував за українськими військами, що обороняють обласний центр. Для збирання розвідданих фігурант під виглядом робочих об’їздів території державного лісгоспу фіксував локації підрозділів ЗСУ", - пише відомство.

Задокументовано, як під час розвідувальних вилазок він приховано стежив за блокпостами та укріпрайонами українських захисників. Окрім координат військових об’єктів, він додатково намагався встановити там орієнтовну кількість особового складу та види озброєнь. Отримані відомості зловмисник наносив на гугл-карти для підготовки "звіту" російській спецслужбі.

"Контррозвідники СБУ завчасно викрили фігуранта, поетапно задокументували його злочинні дії та спільно з ДБР затримали у власному помешканні. Одночасно було проведено комплексні заходи для убезпечення позицій ЗСУ", - сказано в повідомленні.

Як встановило розслідування, агент комунікував з окупантами через свого знайомого, який на початку повномасштабної війни виїхав до росії та пішов на співпрацю з РФ. Діяльність "зв’язкового" координував кадровий співробітник головного управління генштабу збройних сил росії (більш відомого як ГРУ). Для комунікації з агентом використовували анонімний чат у популярному месенджері.

Під час обшуку у чоловіка вилучено мобільний телефон із доказами його розвідувально-підривної діяльності на користь РФ.

Слідчі повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Раніше повідомлялось, що затримано агентів РФ, які організували "спостережні пункти" в орендованих квартирах Києва. Їм загрожує довічне.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті