Донецький обласний краєзнавчий музей отримав унікальний макет маріупольського Драмтеатру

Донецький обласний краєзнавчий музей отримав унікальний експонат — макет Донецького академічного обласного драматичного театру (м. Маріуполь), який відтворює його історичний вигляд до руйнації, що є визнанням важливості збереження історичної пам’яті про знакові споруди регіону.  Про це повідомляє Донецька ОВА.

Музей висловлює щиру подяку Громадській організації «Історія в рухах», яка зробила це можливим, забезпечивши передачу макету для поповнення музейної колекції.

Маріупольський драматичний театр — це більше, ніж просто будівля. Він є частиною історії міста, його архітектурною домінантою, символом культурного життя. Будівлю театру зведено в 1960 році за типовим проєктом українських архітекторів Малишенка О.О. і Крилової О.А., але театр у Маріуполі набув унікальних рис, що відрізняли його від інших споруд того часу. Західний фасад прикрашав чотириколонний портик корінфського ордеру, а фронтон був увінчаний монументальною скульптурною композицією, яка поєднувала елементи театрального мистецтва і промислової діяльності Донбасу. Театр стояв на головній вісі міста, на проспекті Миру, оточений з трьох боків Театральним сквером, і став невід’ємною частиною архітектурного обличчя Маріуполя.

Діяльність театру залишила значний слід в історії українського мистецтва. На його сцені виступали видатні актори та режисери, серед яких особливо виділяється народний артист УРСР Олександр Утеганов. Завдяки його керівництву театр у свій час став одним із найкращих в Україні. Протягом десятиліть він був місцем, де маріупольці та гості міста могли насолоджуватися театральними постановками, концертами та іншими культурними заходами.

Проте у 2022 році під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну драматичний театр став місцем однієї з найбільших трагедій. Будівля, що слугувала укриттям для мирних жителів, які намагалися врятуватися від обстрілів, була зруйнована авіаударом російської армії. Загинули сотні людей, які ховалися в стінах театру, серед них жінки та діти. Цей акт руйнування не тільки стер архітектурний шедевр з лиця землі, але й забрав безліч життів, залишивши болючий слід у серцях маріупольців.

Незважаючи на руйнацію, пам’ять про театр живе. Макет, що тепер зберігається в Донецькому обласному краєзнавчому музеї, є символом того, що культурну спадщину неможливо знищити фізично. Він нагадує про велич Маріуполя, його архітектурні та культурні досягнення, а також про силу і стійкість українського народу перед обличчям найважчих випробувань.

Статті

Країна
08.10.2024
23:19

"Вистояли якимось дивом", або підсумки туристичного сезону у Криму

Якщо для туристів порівняно низькі ціни на відпочинок – це однозначний плюс, то місцеві жителі, багато з яких весь рік живуть за рахунок літнього сезону, в жаху від того, що втрачають заробіток.
Донбас
07.10.2024
09:53

Як із «ДНР» і «ЛНР» роблять «фабрику мрій». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Свого часу засновник радянської імперії Володимир Ленін заявив, що «з усіх мистецтв для нас найважливішим є кіно». Тож не дивно, що пропагандисти окупованого Донбасу та їхні кремлівські куратори сприйняли цю вказівку досить серйозно і вирішили...
Країна
06.10.2024
11:32

Опалсезон 2024–2025: це ми не проходили

Більш песимістичний сценарій передбачає, що вдасться відновити лише близько 2 ГВт потужності, а кількість робочих блоків АЕС буде 6-7 і при цьому зима буде холодною. Тоді система опиниться у кризовій ситуації. За найгіршим сценарієм, якщо росія...
Всі статті