Державним архівом Луганщини оцифровано понад 1500 справ й виготовлено понад 164 тисячі цифрових копій документів, вивезених з-під обстрілів

Понад 1500 справ і 5 архівних описів оцифровано Державним архівом Луганської області станом на 27 серпня 2024 року. Про це повідомила Луганська ОВА під час відвідання архіву головою Державної архівної служби України Анатолієм Хромовим, йдеться на сторінці ОВА у facebook 27 серпня.

"На сьогодні Державним архівом Луганської області вже оцифровано понад 1500 справ, 5 архівних описів, виготовлено понад 164 тисячі цифрових копій. Крім цього, співробітники активно працюють над грантовими програмами, долучаються до державних програм, проводять консультації для ВПО, ведуть медійну діяльність", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що це все роблять 18 співробітників

Державний архів Луганської області нині релокований до Дніпра.

"Луганчани, як ніхто інший розуміють важливість перенесення архівних документів у віртуальну площину. Далеко не в кожному регіоні обласною владою приділяється необхідна увага цим питанням, тому я хочу дійсно виокремити роботу Луганської області. Вже вдруге установа переїжджає через окупацію і опиняється без належних умов, але при цьому залишається активним учасником усіх і державних і міжнародних ініціатив. Тому, ми, зі свого боку готові підтримати луганчан", - цитуються в повідомленні слова Хромова. 

Повідомляється, також, що на сьогодні на обліку Луганського архіву перебуває майже 26 тисяч документів, серед яких є паперові свідчення за першу половину ХІХ століття. Державний архів Луганської області одним із перших в Україні - у 2020 році - підписав договір про співробітництво з американською неурядовою організацією з оцифрування документів генеалогічного характеру "FamilySearch International" (США). За ним планувалося оцифрувати 21 архівний фонд, 3634 apxiвних документів, втім реалізувати задумане не вдалося через початок повномасштабного вторгнення росіян.

"Працівники нашого архіву - це люди, які поїхали за своєю справою. У 2014, коли бойовики "ЛНР" захопили будівлю архіву було втрачено значну частину документів. У 2022 архівні документи вивозили вже під обстрілами. Для нас у пріоритеті зберегти фактичні докази, що руйнують усю пропаганду ворога, яку він веде на тимчасово окупованих територіях", - каже начальник Луганської ОВА Артем Лисогор. 

Хромов підкреслив, що наразі держава має на меті зробити доступ до архівних матеріалів максимально прозорим та відкритим.

"Росіяни завжди грабували наші фонди - від часів московії до сьогодення. За період радянщини доступ до архівних свідчень був суворо закритим, у РФ та Білорусі і до сьогодні документи тих часів є державною таємницею", - сказав  Хромов.

Раніше повідомлялось, що в "муніципальному архіві" так званої "ЛНР" оголосили про збір документів, які стосуються "учасників та подій" агресії РФ в Україні, починаючи з 2014 року: колаборанти оголосили, що вся інформація про окупантів Луганщини та зрадників України буде зібрана "в одному місці".

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті