Деокупація Криму та Донбасу у 2023 році: військові експерти дали прогнози

ЗСУ можуть звільнити Донбас та Крим у 2023 році за наявності необхідних сил і засобів. Про це в інтерв'ю "ОстроВу" розповів військовий експерт Роман Світан.

"За наявності необхідних сил і засобів ми можемо у 2023 році вийти на кордони станом на 1991 рік – з повною деокупацією Криму та Донбасу. Ми це можемо зробити до кінця весни наступного року. Після цього ми перейдемо в глуху оборону по кордону між Росією та Україною. Сили у нас є, засобів поки що недостатньо, але є надія на наших західних партнерів, після виходу на кордони 1991 року ми будемо вирішувати питання про гарантії нашої безпеки, це може бути вступ до НАТО або гарантії безпеки від Північноатлантичного Альянсу", - розказав він.

"Якщо партнери нас підведуть, то, за найгіршим сценарієм, ми зупинимося на кордонах 24 лютого 2022. Це мої найгірші прогнози, і це буде дуже погано для нас. І це буде набагато складніше, коли у росіян буде плюс 300 тисяч більш-менш озброєних контрактників", - додав Роман Світан.

Військовий експерт Петро Черник вважає, що в наступному році ЗСУ зможуть звільнити окуповану частину Донбасу.

"Що ж до звільнення окупованих територій наступного року, то я вірю, що у 2023 році це може статися. Але я не маю оптимізму щодо Криму. Якщо в частині Донбасу це може статися, тому що на цю хвилину ми демонструємо стратегічну динаміку, і полотно цієї війни однозначно пишуть українці, то в контексті кримського півострова все набагато складніше. На мій погляд, ми зможемо його відбити воєнним шляхом, або загрозою військового вторгнення, коли наш потенціал буде настільки потужним, що проводити військову операцію буде недоцільно, і противник це зрозуміє, але я не маю оптимізму, що це станеться вже наступного року. На мій погляд ми зможемо повернути Крим, коли РФ і путінський режим почнуть по-справжньому сипатися. Не вірю у жодні дипломатичні формули", - сказав він.

За словами військового експерта Сергія Грабського, звільнити в наступному році окуповану з 2014 року частину Донбасу буде дуже складно. Він більш оптимістично налаштований на деокупацію Криму.

"Погляньте на операції ЗСУ. Звільнення Херсонської області зайняло майже чотири місяці. Якщо ми говоримо про приблизно такий самий темп наступу, то можна припустити, що за рік нам вдасться звільнити більшу частину окупованих територій, але я маю сумніви щодо Донбасу, особливо тієї частини, яка перебувала під російською окупацією з 2014. Я більш оптимістично налаштований по деокупації Криму у 2023 році. З військової точки зору Крим простіше звільнити, ніж Донбас, який фактично спирається на територію РФ. Крим важче утримати в разі просування наших підрозділів узбережжям Азовського моря. Що стосується Донбасу, то треба розуміти, що бої там ведуться на території, яка входить до зони активного збройного конфлікту протягом останніх кількох років, і там створено потужні системи укріплень та оборони, які значно ускладнюють процес звільнення. Противник 8 років удосконалював систему оборони на Донеччині. Крім того, він має можливості ширших поставок з території РФ. Зверніть увагу на характер місцевості. Донбас – це високоурбаністична територія, і вести бої за таких умов дуже складно. Це вкрай витратний процес", - розказав він.

Військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак вважає, що РФ може піти з Донбасу, але за Крим буде боротись.

"Я щиро вірю, що у 2023 році війна закінчиться. Принаймні, її найгарячіша фаза. А переговорний процес вже може тривати місяцями. Не факт, що буде мирний договір з РФ, як варіант може бути ситуація на кшталт Південної та Північної Кореї, які 70 років перебувають у стані війни. Розраховувати на те, що Росія щиро хоче сісти за стіл переговорів і все нормалізувати, ми не можемо. Третина російського бюджету на 2023 рік - це військова сфера. Як вони можуть сісти за стіл переговорів, коли вони постійно точать зброю? Щодо деокупації українських територій, то я вірю, що Росія в результаті кине Донбас, але з Кримом буде не все так просто. Я поки не поділяю оптимізм про швидку деокупацію кримського півострова", - сказав він.

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті