Чехія продовжить закупівлі артилерійських снарядів для ЗСУ у 2025 році

Чехія планує продовжити механізм із закупівлі артилерійських снарядів для українського війська у 2025 році.  Про це заявила чеська міністерка оборони Яна Чернохова виданню Deník N, повідомляє "Громадське".

Як повідомляється, до проєкту з робочою назвою «Ініціатива-2025» доєднаються пʼять чеських збройових компаній, які брали участь і в цьогорічних постачаннях. Агентство міжурядової оборонної співпраці при Міноборони Чехії вже збирає у цих підприємств інформацію про те, що вони могли б постачати Силам оборони завдяки своїм контактам у всьому світі.

«Колеги з відомства постійно поповнюють дані про пропозиції фірм, які ми вже приміряємо на 2025 рік. Це, по суті, просто: коли ви доводите партнерам, що ваш механізм дієвий і прозорий, то логічно, що їхня довіра зростає і вони надають нові кошти», — сказала Чернохова.

Платниками мають стати переважно європейські держави, зокрема, проєкт підтримали Данія, Нідерланди й Німеччина, сказав чеський урядовець та один з головних координаторів ініціативи Томаш Копечний.

За його словами, переговори з окремими державами про фінансову підтримку могли б початися наприкінці літа. Однак деталі залежатимуть від того, що визначать головним у закупівлях — снаряди калібру 155 мм, калібру 152 мм або ж інший тип боєприпасів. 

Нагадаємо, у МЗС Чехії заявили, що відправлять в Україну ще 100 тис одиниць боєприпасів у липні і серпні. 

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті