"Була у списках на обмін". Україна підтвердила загибель у російському полоні журналістки Вікторії Рощиної

Журналістка українського видання Hromadske Вікторія Рощина, яка готувала матеріали про воєнні дії на сході та півдні України 2022 року і яку викрали російські окупанти в Бердянську Запорізької області, померла в російському полон. Про це 10 жовтня в ефірі національного телемарафону повідомив представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими в Україні Петро Яценко.

"Справді, ми провели внутрішнє розслідування і, на жаль, ця інформація підтверджена. На жаль, інформація про смерть Вікторії підтверджена", - сказав Яценко.

За його словами, поки що зарано говорити про обставини смерті Рощиної, вони з'ясовуються. Водночас представник Координаційного штабу розповів, що проводилася робота зі звільнення журналістки з полону.

"Вікторія Рощина, так само як і всі українські журналісти, зараз у нас числиться в російському полоні. Близько 25 українських журналістів перебувають у полоні в РФ, є також ті, які вважаються зниклими безвісти. Робота щодо всіх них ведеться. І робота зі звільнення Вікторії також велася, і те, що її переводили з Таганрога до Москви - це був етап її підготовки до звільнення", - розповів Яценко.

Як розповів РБК-Україна представник ГУР Андрій Юсов, Рощина була у списках на обмін. Ба більше, була попередня домовленість про її звільнення з полону.

"Останнє, що відомо, це те, що її етапували з Таганрогу до Москви для підготовки повернення в Україну. Вся інша інформація перевіряється та уточнюється", - сказав він.

Нагадаємо, українська журналістка-фрілансерка, лауреатка премії "Мужність у журналістиці" 2022 року Вікторія Рощина зникла безвісти на окупованій Росією території 3 серпня 2023 року. 

Як повідомлялося, у квітні 2024 року у міноборони РФ визнали, що пропала українська журналістка Вікторія Рощина перебуває на території Росії. 

 

Статті

Світ
10.10.2024
16:00

“Путін буде робити ставку на те, що зможе нав’язати мир на своїх умовах”. Огляд західних медіа

"Російські війська здобували територію в серпні та вересні темпами, небаченими з 2022 року, заявив Пасі Паройнен, аналітик Black Bird Group..."
Донецьк
09.10.2024
21:00

Остання фортеця вуглепрому на Донеччині. Чому люди залишаються працювати попри небезпеку

Шахтоуправління «Покровське» – єдине вугільне підприємство, яке зараз працює у Донецькій області. До війни кількість працівників тут складала близько 10 000 людей, а видобуток вугілля на рік – до 8 мільйонів тон.
Світ
09.10.2024
11:20

«Росії заморожування конфлікту абсолютно не потрібне». Російські ЗМІ про Україну

"Для Росії заморожування конфлікту «тут і зараз», в умовах, коли шальки терезів дедалі виразніше схиляються на нашу користь, не лише абсолютно не потрібне, а й навіть було б згубним у стратегічному плані"
Всі статті