Блінкен: Хто б не став президентом США, Вашингтон має зобов'язання підтримувати Україну

Хто б не став наступним президентом США, Вашингтон має зобов'язання підтримувати Україну. Про це заявив держсекретар США Ентоні Блінкен під час виступу на Аспенському форумі у штаті Колорадо, - повідомляє "Голос Америки".

“Кожна адміністрація має можливість встановлювати власну політику, ми не можемо заблокувати майбутнє. Але лише тиждень тому на саміті НАТО понад 20 країн зібралися на полях саміту, щоб оголосити, що вони провели переговори та підписали 10-річні двосторонні безпекові угоди. Це означає, що всі ці країни, включно зі Сполученими Штатами, взяли на себе зобов’язання допомагати Україні протягом наступного десятиліття, нарощувати її потенціал стримування, розбудовувати її захист”, - заявив Блінкен.

Він уточнив, що США розуміють успіх України в цій війні проти російської агресії так: "Це сильна, незалежна Україна, яка все більше інтегрується із Заходом і стоїть на власних ногах у військовому, економічному, демократичному планах".

"І ми вже ведемо Україну по цій траєкторії, навіть в час, коли робимо все можливе, аби вона мала те, що їй необхідно, для боротьби з російською агресією, яка триває. Ми також допомагаємо Україні будувати план програми на майбутнє. На це вже багато вкладено, і так, це й надалі потребуватиме ресурсів", - зауважив держсекретар США.

Він наголосив, що наразі в обох палатах Конгресу США зберігається "сильна двопартійна більшість на підтримку України". Крім того, хто б не став наступним президентом США, він муситиме зважати на геополітичну ситуацію.

"Я вважаю, що підтримка все ще є, і думаю, будь-яка адміністрація братиме це до уваги. Будь-яка адміністрація має поставити перед собою складні питання: якщо ми зупинимося, якщо ми дамо зворотний хід, і якщо відвернемось від України, що зробить Путін? Він тоді насправді відновить агресію і, можливо, матиме шанс досягти успіху там, де йому допоки не вдавалося. На Україні він не зупиниться. Ймовірно, він піде в інші країни регіону, включаючи союзників по НАТО. І інші потенційні агресори, які далеко від України, далеко від Європи, вони також роблять висновки з цієї ситуації", - сказав дипломат.

Блінкен вкотре повторив, що за останні два з половиною роки США продовжують бути лідером серед країн за рівнем підтримки України, він запевнив, що так триватиме й надалі.

Загалом, описуючи війну в Україні, Ентоні Блінкен сказав, що Путін уже програв, бо не зміг "досягти мети, яку він поставив, а саме - стерти Україну з карти, припинити її існування як незалежної держави, включити її у велику Росію". "Це зазнало невдачі і не може досягти успіху", - вказав держсекретар.

"Оцінювання успіху України, враховуючи цей провал Росії та, звісно, дуже багато інших супутніх втрат, пов’язаних з цим - що Росія втратила свій енергетичний ринок у Європі, має справу із НАТО, яке є значно сильнішим, ніж будь-коли. Ніхто не міг уявити три роки тому, що Фінляндія та Швеція стануть членами НАТО. Загалом, майже всі стратегічні питання, яким Путін намагався запобігти, він своїми діями тільки прискорив", - зазначив державний секретар США.

Як повідомлялося, Зеленський та Трамп провели "дуже хорошу" розмову. Трамп обіцяє "принести мир у світ і покласти край війні".

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті