Білоруський опозиціонер Латушко: "Лукашенко зніме труси, але не направить свою армію в Україну"

Очільник Білорусі Олександр Лукашенко виконує завдання Кремля, створюючи постійну загрозу на кордоні з Україною, щоб зв'язати частину українських військ. Про це "Голосу Америки" заявив Павло Латушко - заступник керівника Об’єднаного перехідного кабінету Білорусі, голова Народного антикризового управління і колишній міністр культури Білорусі.

Нагадується, що за даними розвідувальних органів України, збройні сили Білорусі під виглядом навчань зосереджують значну кількість особового складу, озброєння та військової техніки. Експерти вважають, що Білорусь, ймовірно, хоче відтягнути українські сили, а вторгнення білоруських сил в Україну є малоймовірним.

За словами Латушка, переважна більшість населення Білорусі не підтримує ідею війни з Україною, тому білоруський очільник Лукашенко, пам'ятаючи про масові виступи проти сфальсифікованих президентських виборів у 2020 році, не наважиться на непопулярне рішення.

"Він мусить постійно створювати загрозу на кордоні Білорусі з Україною, щоб Україні доводилось залучати частку своїх резервів для оборони цього кордону. Скажу так – Лукашенко роздягнеться до білизни, може навіть зніме труси, але він не направить свою армію в Україну", - сказав Латушко.

Він вважає, що Лукашенко буде допомагати Росії "усім, чим завгодно – передавати зброю, вигадувати ІПСО, провокувати, піти на окремі провокації, вигадані ним самим, які не матимуть жодного підтвердження і виглядатимуть як дитяча гра у війну, але він не відправить білоруських солдатів".

"Якщо білоруську армію відправлять в Україну чи у Курську область, про що, можна уявити, просив його Путін, це означає жертви та смерть. Він цього боїться. Бо білоруське суспільство, попри те, що там вже тоталітарна система контролю над усім без можливості протестів чи присутності опозиційних партій, незалежних ЗМІ та тисячах людей у в’язницях та понад 300 тисячах депортованих активних людей, – все ж ситуація для його влади у такому разі може стати критичною", - каже Латушко.

"Важко спрогнозувати, чи будуть це маленькі, чи великі ризики, але він розуміє, що 85-90% білорусів проти участі Білорусі у війні. І саме це є головною причиною. Він боїться спровокувати дестабілізацію для своєї влади, яку він узурпував", - сказав Латушко стосовно дій диктатора Лукашенко.

Як повідомлялося, Лукашенко лицемірно привітав українців із Днем Незалежності.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті