Байден назвав рішення РФ відмовитися від зернової угоди "абсолютно обурливим"

Сполучені Штати та Євросоюз розкритикували рішення росії призупинити участь у так званій "зерновій угоді" – угоді про вивезення з України зерна та інших продовольчих товарів через українські чорноморські порти. Про це повідомляє Радіо Свобода.

Президент США Джо Байден назвав рішення москви, про яке напередодні повідомили міноборони та МЗС РФ, "абсолютно обурливим". За словами Байдена, відмова від "зернової угоди" призведе до збільшення кількості голодуючих у світі. Байден нагадав, що угода укладалася за посередництва ООН.

"Немає жодних причин, щоб Росія так чинила. Вони завжди шукають якогось приводу для того, щоб зробити щось обурливе, звинувачуючи Захід у тому, що він їх змусив", – сказав Байден.

Держсекретар США Ентоні Блінкен також засудив рішення москви, зазначивши, що воно означатиме, що людям по всьому світу доведеться більше платити за продовольство, а в деяких країнах це означатиме голод. За словами Блінкена, росія намагається перетворити продовольство на зброю.

Із закликом до москви повернутись до угоди також виступив голова дипломатичного відомства ЄС Жозеп Боррель.

У повідомленні нагадується, що російська влада обґрунтувала призупинення участі в "зерновій угоді" атакою безпілотників на військові кораблі в Севастополі вранці 29 жовтня. За версією міноборони РФ, атаку зазнали кораблі, які були задіяні у забезпеченні безпеки "зернового коридору". МЗС РФ звинуватило в атаці Україну, якій, за його версією, допомагали британські фахівці.

У Британії ці твердження відкинули, а представники України заявили, що росія лише шукала приводу для того, щоб припинити виконувати свої зобов'язання. За словами Президента України Володимира Зеленського, вже з вересня росія всіляко гальмувала вивіз зерна з українських портів. Зеленський закликав виключити росію із групи 20 найбільших економік світу (G20), оскільки вона, за його словами, загрожує голодом країнам Азії та Африки.

"Зернова угода" була укладена між росією та Україною за посередництва ООН та Туреччини 22 липня. Перше судно із продовольством вийшло з Одеси 1 серпня. За підрахунками Reuters, майже за 3 місяці з портів України було вивезено близько 9 мільйонів тонн зернових та інших продуктів.

Статті

Донецьк
18.09.2024
13:18

У лікарнях грубіянять, а в аптеках продають крейду замість ліків. Донецький щоденник

На цій біді швидко навчилися заробляти місцеві ділки. Вони привозять невеликими партіями медикаменти з України та перепродають їх із потрійною накруткою. Але люди купують. Тому що змушені.
Світ
17.09.2024
18:00

«Росія зобов'язана вибрати другий варіант дій». Російські ЗМІ про Україну

У Росії для чинної влади небезпечно програвати війни, особливо коли тривалий час ця влада проводила паради і переконувала народ у непереможності рідної армії. Поразка викличе розчарування і втрату віри, але не в армію, а в політичне керівництво.
Луганськ
17.09.2024
10:40

Хліб, евакуація, 20 мешканців і зникла безвісти 82-річна Надія Омелянівна: будні вільної Луганщини 

Надія Омелянівна, швидше за все, пішла шукати місце, де можна спіймати мобільний зв’язок, щоб поговорити з сином (телефона у хаті не було, отже, ймовірно, вона взяла його з собою). І підірвалась на вибухівці. А тіло розтягали дикі звірі.
Всі статті