Байден і Макрон домовилися використати прибуток від заморожених російських активів для допомоги Україні

Президент США Джо Байден заявив у неділю, 9 червня, що досяг домовленості з президентом Франції Еммануелем Макроном про використання прибутку від заморожених російських активів для допомоги Україні. Про це повідомляє «Голос Америки».

На запитання журналістів, чи обговорював Байден із Макроном це питання і чи дійшли вони згоди, Байден відповів: «Так і (ще раз) так».

У повідомленні нагадується, що «Велика сімка» і ЄС розглядають можливість використання прибутку, отриманого від заморожених на Заході російських активів, для надання Україні великого кредиту зараз і забезпечення фінансування Києва до 2025 року.

У країнах світу заморожено загалом близько 260 мільярдів євро (280,9 мільярда доларів) російських суверенних активів, більша частина яких знаходиться в ЄС. Ці кошти приносять від 2,5 до 3,5 мільярдів євро на рік прибутку, який, на думку Євросоюзу, не належить Росії за контрактом і тому являє собою «непередбачений прибуток».

Пропозиція США полягає в тому, щоб використовувати цей прибуток як постійний потік доходів для обслуговування великого кредиту в розмірі 50 мільярдів доларів, який можна було б залучити на ринку. Росія стверджує, що будь-яке використання прибутку від заморожених коштів буде рівносильним крадіжці.

Використання прибутку від російських активів викликало занепокоєння деяких країн, проте у вівторок представник Мінфіну США заявив, що США та їхні партнери по G7 домагаються прогресу щодо узгодження цього питання.

Раніше в ЄС повідомили, коли Україна може отримати перші гроші від заморожених російських активів.

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті