Агент російського ГРУ, який хотів знищити українську ППО на Дніпропетровщині, проведе в тюрмі 15 років – СБУ

Завдяки доказовій базі Служби безпеки до реального терміну ув’язнення засуджено ще одного учасника агентурного апарату російської воєнної розвідки, повідомив Телеграм-канал відомства 2 серпня.

"Зловмисник діяв у складі інформаторської мережі головного управління генштабу ЗС РФ (більш відомого як ГРУ), яку СБУ знешкодила на початку цього року у результаті спецоперації у Дніпрі, – сказано в повідомленні. – Тоді разом із злочинцем було затримано його спільників. Вони збирали розвіддані про місця базування та переміщення Сил оборони на території регіону".

Зазначається, що також вони передавали агресору локації цивільної інфраструктури та об’єктів життєзабезпечення, зокрема енергогенеруючих підприємств області.

Як встановило розслідування, засудженим є мешканець Дніпра, фахівець у сфері IT-технологій, який підтримав повномасштабну агресію РФ. Саме він у складі російської агентури відповідав за відслідковування можливих бойових позицій протиповітряної оборони ЗСУ у прифронтових районах області. Для цього здійснював візуальне спостереження та фіксацію напрямків і часу спрацювання української ППО по ворожих цілях. Всю зібрану інформацію він передавав російській воєнній розвідці через старшого ворожої групи (резидента). Для комунікації використовували анонімні месенджери.

Підкреслюється, що отримані від "джерел" розвіддані окупанти використовували для підготовки повітряних ударів по регіону із застосуванням балістичних або крилатих ракет, а також дронів-камікадзе типу Shahed.

На підставі зібраних доказів російського агента визнано винним за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Враховуючи активну співпрацю зі слідством, суд призначив йому 15 років тюрми з конфіскацією майна.

Раніше повідомлялось, що інформатор, який наводив російські ударні дрони на позиції ЗСУ під Лиманом, проведе 14 років за ґратами.

Статті

Країна
16.09.2024
20:13

Боротьба з нецільовими витратами бюджету під час війни. Досвід Запоріжжя

В ході ремонту автомобільної дороги Запоріжжя-Біленьке при улаштуванні нового дорожнього одягу підрядником нанесено вирівнюючий шар у 2 рази тонший, ніж визначено проєктом.
Донбас
15.09.2024
18:34

Донецький «історик і публіцист» придумав «російськомовний український націоналізм». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу продовжили відпрацьовувати свої тридцять срібняків і активно поширювати російські міфи про «ультранаціоналістичну Україну». Виходить досить незграбно, але ніхто й не вимагає від них дотримуватися історичної...
Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Всі статті