Є-відновлення на Донеччині. Як державна програма працює на практиці

Майже 41 тисяча будинків пошкоджені чи зруйновані на Донеччині від початку повномасштабного вторгнення. Серед них 4184 багатоквартирних будинки та 36792 – приватні. Це офіційні дані департаменту житлово-комунального господарства Донецької ОВА. Завдяки державній програмі єВідновлення власники такого житла мають право на компенсацію.

Під час офіційного брифінгу керівниця департаменту Лариса Гусева привела статистичні дані. З моменту запуску програми у травні 2023 року жителі Донеччини подали понад 10 000 заяв на отримання державної допомоги на відновлення пошкодженого житла.

Відповідні комісії прийняли 6586 позитивних рішень. Заборгованість держави перед людьми які подали на відшкодування за пошкоджене житло, складає 78,8 млн грн. Але є сподівання, що всі суми будуть виплачені, зауважила пані Гусева.

Ще 239 заяв були протерміновані. Департамент наголошує, що через велике навантаження або безпекову ситуацію комісія не встигає виїхати на обстеження пошкодженого житла. Розгляд заявки призупиняють, але це зовсім не означає, що ці заяви залишать без розгляду. Коли настане можливість, комісія зробить обстеження та прийме відповідне рішення.

Щодо житла знищеного вщент, то через програму «єВідновлення» жителі Донеччини подали 4874 заявки. Прийняті 955 позитивних рішень на загальну суму 1,5 млрд грн. Протерміновані 1125 заяв, рішення по яких буде обов’язково прийняте. Принаймні так кажуть в департаменті…

 

Залишились без житла, документів та грошей

Будинок мешканців Мирнограду Ольги та Олексія (прізвище родина попросила не називати) за велику війну тричі зазнавав обстрілів. Перші два рази повилітали вікна. А на третій - було пряме влучання. Родину врятував похід за консервацій до гаража. Люди залишились живі, але без житла, документів та грошей. Все згоріло у зруйнованій квартирі.

«Ми були вже готові до евакуації: речі спаковані, на завтра мала приїхати вантажівка, щоб перевести майно до безпечного місця. Вранці донька пішла до бабусі, а я з чоловіком в гараж. Хотіли взяти з собою закрутки. Вийшли з будинку за десять хвилин до прильоту. Завдяки цьому залишились живими. З речей у нас були лише мій телефон та ключі від квартири. Все, що ми мали після вибуху», – розповідає пані Ольга.

Це сталось у середині липня. Ще пару днів родина була в Мирнограді. Фіксували руйнування житла, чекали комісію, допомагали збиратися батькам Ольги, які після останнього ракетного обстрілу теж вирішили залишити Мирноград. Поїхали у Черкаську область, де винайняли будиночок у селі за комунальні послуги.

Будинок на мікрорайоні «Західний» в Мирнограді де мешкали Ольга та Олексій. На місці їх квартири провал

«На новому місці ми були вимушені спочатку відновити всі документи: паспорти, свідоцтво про народження доньки, правоустановчі документи на житло, наші дипломи тощо. Це все гроші, яких не залишилось ні копійки. Найближчі державні установи розташовані у Черкасах. Квиток коштує 150 гривень в одну сторону. І таких поїздок було чимало», – каже пані Ольга.

За допомогою юристів міжнародного благодійного фонду «Янголи Спасіння» їм вдалось відновити паспорти та отримати статус ВПО. На черзі професійні дипломи, щоб влаштуватися на роботу. Також допомогли друзі та колеги – вони зібрали гроші. Ще родина мала виплати від ООН. І зовсім неочікувана звістка – через два місяці після подання документів на програму єВідновлення пані Ольга отримала грошовий сертифікат.

«Тепер треба знайти житло, яке погодяться продати за програмою. Не кожен продавець захоче заморочуватись із сертифікатом. Ми отримали мільйон гривень, поки розв'яжемо своє питання з житлом гроші можуть знецінитись. Також треба погасити старе право власності на зруйноване житло. Все це час, нерви та гроші. Нам компенсували вартість квартири, а всі інші витрати маємо сплачувати власним коштом», – констатує пані Ольга.

 

Основні недоліки програми

Державна програма «єВідновлення» дійсно пропонує значну перевагу, а саме можливість отримати нове житло замість втраченого внаслідок війни. Однак процес реєстрації є досить складним і тривалим, оскільки має багато деталей і вимог. Однією з найбільших проблем є те, що не всі продавці готові співпрацювати з державною програмою, що може ускладнити пошук відповідного житла.

Юристка адвокатського об’єднання Investment Lawyer Group (ILG) Хазангюль Мамедова, розповіла про основні труднощі, з якими стикаються власники зруйнованого житла, коли подаються на програму єВідновлення.

«Насамперед, власники, вбачають ризики у тому, що кошти надходять протягом п’яти днів з моменту укладення договору. Тобто, право власності вже вважається переданим, а коштів у продавця ще немає», – зазначає юристка.

Не менш важливим ризиком є те, що за програмою, оплата здійснюється в національній валюті, а розрахунок з продавцями останні воліють здійснювати в іноземній валюті, що робить даний процес сильно залежним від коливання курсу.

«Щодо суттєвого недоліку для покупця, важливо зазначити, що на житло, придбане з використанням житлового сертифіката, нотаріус накладає тимчасове обмеження на відчуження протягом п’яти років», – каже пані Хазангюль Мамедова.

Отже, на думку юристки, система «єВідновлення» є важливим інструментом для підтримки постраждалих від війни, але її реалізація потребує вдосконалення для усунення бар'єрів та прискорення процесів.

 

Що показує практика

Як на ділі працює державна програма, на що треба звернути увагу тим, хто нею користується, з власного досвіду поділилась володарка агенції нерухомості Марія Самаріна.

«Хочу почати з того, що перший крок власника зруйнованого житла – це звернення до нотаріуса. Перед тим, як подаватись на компенсацію, треба перевірити свою нерухомість. Це робиться для того, щоб погасити право власності на зруйновану квартиру або будинок. Тому що бувають різні випадки, які можуть стати перешкодою для успішної угоди по єВідновленню», – зазначає пані Марія.

Наприклад, в її практиці був такий момент. Квартира придбана подружжям у спільному житті та через певний момент чоловік помер. Дружина з дітьми відкрила справу для вступу у спадок, але почалась війна. Квартиру було зруйновано. Жінка подалась на програму єВідновлення, проте нотаріус не зміг оформити угоду. Бо, щоб погасити стару нерухомість, спочатку треба вступити у спадок всім членам родини.

«У цьому випадку моїй клієнтці було необхідно починати все з початку. Вирішувати справу зі спадком. Заново збирати документи для єВідновлення. Очікувати сертифікат, а потім знову замовляти гроші у держави. Тому, наша агенція завжди перевіряє документи у парі з нотаріусом, щоб уникнути затримок у майбутньому», – наголошує Марія Самаріна.

Коли старе житло погашене, можна замовляти кошти. Після того, як гроші поступають на рахунок, наступний етап – це вибір та перевірка нового житла. Марія Самаріна радить працювати з командою адвокат+нотаріус. Тому що фахівці відповідають кожен за свої моменти. Нотаріус перевіряє документи на право власності, а адвокат дивиться на юридичні аспекти – судові процеси або арешти по об’єкту нерухомості.

«Якщо на цьому етапі все добре, обговорюються строки між власником та покупцем. Треба мати певну суму для внесення залога продавцю, так званого завдатку. У середньому це 1000 доларів. Після передачі завдатку є тридцять днів, щоб придбати житло. Саме стільки замовлені гроші чекають на рахунку. Якщо угода не відбулась за цей термін, гроші треба перезамовляти. Тому краще вносити завдаток тоді, коли гроші вже поступили на рахунок», – каже пані Марія.

Марія Самаріна наголошує – продавці не дуже прагнуть працювати по безготівковому розрахунку. Але це відбувається тому, що власникам ніхто не пояснює, що це найбезпечніша угода. Гроші захищені державою та стовідсотково поступлять на рахунок після оформлення житла за програмою єВідновлення. Головне – це грамотна комунікація. Задача агенту з нерухомості фахово пояснити всі переваги такої угоди.

«За законом всі розрахунки понад 49 000 гривень повинні відбуватись через банк. Для людини це тільки на користь, бо є офіційне підтвердження походження грошей. Це потрібно, наприклад, для виїзду за кордон тощо. Єдиний нюанс – коливання курсу долара, адже ринок житла в Україні прив’язаний до цієї валюти. Але це теж можна вирішити. При складанні угоди між покупцем та продавцем треба закласти певну суму на коливання валюти», – ділиться фахівчиня з нерухомості.

З практики Марії Самаріної курс долара за місяць має не дуже велике коливання. Але через обмеження при знятті грошей покупець переводить її у «зелену» готівку кількома частинами. Тож певна сума все ж таки згорає через відсотки банку. Тому агенція нерухомості страхує ризики за допомогою договору відповідального зберігання як нейтральна сторона.

Якщо продавець зняв готівку, конвертував її за поточним курсом долара та вийшов на оговорену суму угоди, то покупцю нічого доплачувати не треба. Якщо ні, то різниця страхується через суму, яку оговорено договором.

Не треба боятись продавати нерухомість за програмою єВідновлення. Якщо співпрацювати з фаховими ріелторами, нотаріусами та юристами все пройде дуже добре для обох сторін.

«Навіть такий нюанс, як розрахунок протягом п’яти днів від дати договору продажу, не стає перешкодою. Для того, щоб продавці нерухомості не турбувались, нотаріус акцентує в договорі, що угода здійснюється за безготівковим розрахунком. Є така окрема виписка, що при присутності заяви о повному розрахунку угода вважається дійсною. Якщо гроші не прийшли, то все анулюється», – каже пані Марія.

За словами Марії Самаріної угоди по програмі єВідновлення в її практиці тривали від двох тижнів до місяця, залежно від готовності документів та скорості роботи нотаріуса. Тож вкластися в місяць, поки гроші чекають на рахунку, цілком можливо.

Олена Єрмоленко, для «ОстроВа»

Матеріал створений за участю CFI, Agence française de développement médias, як частина Hub Bucharest Project за підтримки Міністерства закордонних справ Франції

Статті

Країна
01.10.2024
15:58

Є-відновлення на Донеччині. Як державна програма працює на практиці

Не треба боятись продавати нерухомість за програмою єВідновлення. Якщо співпрацювати з фаховими ріелторами, нотаріусами та юристами все пройде дуже добре для обох сторін.
Світ
30.09.2024
16:00

“Білий дім зважив на побоювання американської розвідки”. Західні медіа про Україну

Неприязнь Трампа контрастувала з обіцянками підтримки, які Зеленський отримав від президента Байдена і віце-президентки Камали Гарріс.
Донбас
29.09.2024
20:12

«Ми вчимося видобувати вугілля з нуля». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу лякали обивателів смартфонами відомих фірм і пропагандою «європейських цінностей», яка чатує на них у сервісах VPN. Донецькі та луганські чиновники прогнозували небувалий розквіт вугільної промисловості, яку...
Всі статті